Reacții internaționale după tentativa de asasinat asupra premierului slovac

În urma incidentului din Slovacia, unde premierul Robert Fico a fost victima unei tentative de asasinat, situația a generat reacții și implicații internaționale semnificative. Donald Tusk, prim-ministrul guvernului Poloniei, a relatat că a primit amenințări directe în urma acestui eveniment, iar măsurile de securitate pentru el vor fi consolidate în consecință.

Conform declarațiilor lui Tusk, postate pe Twitter, amenințările primite au fost multiple și s-au intensificat după tentativa de asasinat asupra lui Robert Fico din Slovacia. Tusk a prezentat o captură de ecran a unui comentariu care indica clar intențiile violente împotriva sa, inspirate de evenimentele tragice din Slovacia.

„Au fost multe din acestea ieri”, a scris Tusk într-o postare pe Twitter.

Donald Tusk
Donald Tusk / SURSA FOTO: Dreamstime

Climatul politic tensionat din Polonia, caracterizat și de alte acte de violență politică în trecut, face ca autoritățile să fie extrem de vigilente în fața unor astfel de amenințări. În 2019, un primar din Gdansk a fost asasinat în urma criticilor la adresa măsurilor anti-imigranți ale partidului aflat atunci la guvernare, Partidul Lege și Justiție (PiS).

Reacționând la aceste evenimente, ministrul de interne polonez, Tomasz Siemoniak, a confirmat că măsurile de protecție pentru premierul Tusk vor fi consolidate, dar nu a oferit detalii specifice despre acestea.

Cum se simte acum Robert Fico?

În Slovacia, autoritățile continuă să investigheze și să gestioneze situația după tentativa de asasinat asupra lui Fico. Atacatorul, Juraj Cintula, în vârstă de 71 de ani, a fost arestat și a recunoscut motivul politic al atacului său. Cintula, care a avut legături cu grupări radicale în trecut, a declarat că a acționat împotriva lui Fico din dezacord cu politicile acestuia.

Într-o conferință de presă ținută în fața Spitalului Roosevelt din Banska Bystrica, vicepremierul Robert Kalinak a adus informații actualizate despre starea premierului Robert Fico.

Acesta a declarat că situația rămâne extrem de gravă din cauza complexității rănilor. Capacitatea premierului de a comunica este limitată.

Fico, în vârstă de 59 de ani, a fost supus unei intervenții chirurgicale care a durat cinci ore, potrivit directoarei spitalului, Miriam Lapunikova.

”Din nefericire, starea rămâne foarte gravă, pentru că rănile sale sunt complicate”, a precizat Robert Kalinak într-o conferinţă de presă, susţinută în faţa Spitalului Roosevelt din Banska Bystrica.

El a negat totuşi că premierul Fico va suferi o nouă operaţie.

Premierul Robert Fico, în vârstă de 59 de ani, a fost supus miercuri unei ”operaţii de cinci ore”, a declarat directoarea spitalului, Miriam Lapunikova.