Temperaturile au luat-o razna în România în ultimele săptămâni, iar efectele se resimt în rândul agricultorilor. În acest sens, Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare solicită, până la 31 iulie, declararea stării de calamitate.

Sursa citată precizează că seceta pedologică severă şi arşiţa atmosferică afectează mai multe localități și este nevoie de măsuri concrete. Totodată, reprezentanții alianței mai arată că există zone în țară unde peste 50% din suprafaţa acoperită de o cultură este afectată.

Toate aceste lucruri au fost cuprinse într-o scrisoare deschisă adresată autorităţilor. Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare a mai subliniat și faptul că oficial, fermierii au înregistrat deja pagube uriașe încă din primăvara acestui an, iar dacă nu sunt luate măsuri, situația ar putea degenera.

Agricultorii cer declararea stării de calamitate

„Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare vă informează oficial că fermierii au înregistrat pagube uriaşe în urma instalării secetei pedologice severe din iarna 2021-2022, primăvara anului 2022 şi arşiţa atmosferică din această vară.

Sunt judeţe unde suprafeţele cu culturi agricole de toamnă au un grad de afectare datorat secetei pedologice severe cuprins între 40-80%. După cum bine ştiţi, situaţia este mult mai dramatică la culturile de primăvară care au un grad de afectare între 90-100%. (…) Avem nevoie de declararea stării de calamitate cu celeritate, deoarece majoritatea contractelor pentru inputurile cu preţ crescut datorită crizelor energetice, carburanţi, război, vor ajunge la termen la sfârşitul lunii iulie 2022”, arată sursa citată.

Reprezentanții alianței adaugă că fermierii și-au ținut promisiunile, au achitat inputurile și au livrat recoltele, motiv pentru care este nevoie și de interes din partea statului.

Apel către Ministerul Agriculturii

„În fiecare an normal agroclimatic, fermierii şi-au achitat inputurile, au livrat recoltele contractate cu furnizorii de inputuri sau cu firmele locale, au plătit arenda, ratele la credite, leasing, taxele şi impozitele”, se precizează în document.

În scrisoare, reprezentanţii Alianţei pentru Agricultură şi Cooperare susţin că, deşi seceta din acest an nu este generalizată la nivelul întregii ţări, afectând doar anumite judeţe, fermierii sunt afectaţi și de alte aspecte.

Mai exact, este vorba despre efectele crizelor energetice, de carburanţi, dar și a războiului. În acest sens, sursa citată face un apel la ministrul Agriculturii să facă toate demersurile legale privind probarea ordonanţei de urgenţă şi declararea stării de calamitate datorate secetei pedologice severe şi arşiţei atmosferice.

„Sunt multe cazuri când dificultăţile sunt de natura supravieţuirii exploataţiei agricole având în vedere investiţiile mari care s-au făcut în ferme în anul acesta, datoriile pe care aceştia le au pentru inputurile folosite în anul de recoltă 2022, cheltuielile cu arenda şi cheltuielile necesare pentru înfiinţarea culturilor agricole pentru anul agricol 2022-2023.

Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare cere premierului măsuri urgente

Având în vedere cele expuse sintetic mai sus, luând în considerare datele furnizate de instiţuţiile abilitate, vă rugăm domnule ministru Petre Daea (ministrul Agriculturii, n.r.), să binevoiţi a iniţia toate demersurile legale posibile pentru crearea, aprobarea ordonanţei de urgenţă şi declararea stării de calamitate datorate secetei pedologice severe şi arşiţei atmosferice în localităţile/judeţele unde mai mult de 50% din suprafaţa acoperită de o cultură este afectată”, se menţionează în scrisoare.

Reprezentanții Alianței au făcut și un apel la premierul țării, Nicolae Ciucă, căruia îi cere să ia măsuri până la data de 31 iulie 2022.

„Stimate Domnule Premier Nicolae Ciuc゠Stimate Domnule Ministru Petre Daea, vă solicităm să iniţiaţi cu celeritate demersurile pentru aprobarea ordonanţei de urgenţă şi declararea stării de calamitate datorate secetei pedologice severe şi arşiţei atmosferice, până la 31 iulie 2022”, susţin reprezentanţii organizaţiei.

Documentul a fost semnat de de reprezentanţii organizaţiilor: Federaţia Naţională a Producătorilor din Agricultură, Industria Alimentară şi Servicii Conexe din România – PRO AGRO, Liga Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România – LAPAR, Uniunea de Ramură Naţională a Cooperativelor din Sectorul Vegetal – UNCSV şi Asociaţia Producătorilor de Porumb din România – APPR.