Standard & Poor’s: Criza politică actuală, puțin probabil să oprească consolidarea fiscală

Potrivit comentariului Standard & Poor’s (S&P), agenția de rating notează că nu vede riscuri iminente în ceea ce privește planurile pe termen scurt ale Guvernului de a reduce deficitul bugetar.

Mai mult decât atât, agenția de rating Standard & Poor’s vorbește despre criza politică actuală, notând că aceasta a venit exact în momentul în care Guvernul e pregătit să securizeze fondurile europene din Planul Național de Redresare și Reziliență.

”Așteptările noastre, în scenariul de bază, sunt ca guvernul să încerce păstrarea capacității de funcționare pe termen scurt pentru a atrage finanțarea europeană. Adoptarea rectificării bugetare de săptămâna trecută indică faptul că executivul are capacitatea de a-și duce la îndeplinire politicile. Cu toate acestea, incertitudinea persistentă ar putea accentua riscurile fiscale pe termen mediu”, mai arată comentariul S&P.

Gestionarea presiunii pe politica fiscală

Agenția de rating Standard & Poor’s a mai notat că actuala creștere economică ajută Guvernul condus de Florin Cîțu să gestioneze presiunea pe politica fiscală. Mai mult decât atât, agenția de rating a arătat că expansiunea PIB de 6,5% pe primul semestru a fost mai mare decât prognoza de 5% a agenției, notează economedia.ro.

Prognozele agențiilor de rating sunt elemente-cheie pentru investitorii de pe piețele financiare care investesc în datoria publică a României.

Fitch Ratings spune că economia României va avea de suferit

Fitch Ratings trage semnalul de alarmă cu privire la consecințele foarte grave asupra economiei românești pe care le poate atrage prelungirea crizei politice.

Scăderea ratingului de țară al României ar atrage aproape inevitabil explozia dobânzilor, o criză de lichiditate, precum și fuga investitorilor străini.

Lupta politică din România îngrijorează agenția Fitch, care transmite un avertisment, și anume că scandalul prelungit are toate șansele să ducă la o scădere a ratingului de țară, dar și la întârzierea adoptării PNRR. Acest lucru va însemna credite mai scumpe și mai greu de accesat de către România. Dar și un mesaj negativ pentru investitorii străini.

În plus, criza politică din țara noastră provoacă riscuri privind reducerea deficitului bugetar, iar ruperea coaliției guvernamentale ar putea întrerupe eforturile de consolidare fiscală, avertizează Fitch, potrivit digi24.ro.