Cu gandul la finala de cupa europeana pe care spera s-o gazduiasca in mai 2009, Primaria Bucurestiului, Guvernul si Federatia Romana de Fotbal au inceput demersurile pentru constructia unui stadion mai scump decat toate cele trei malluri din Capitala la un loc. Cel mai probabil, constructorul va fi o companie straina.


Nevoia construirii unui stadion compatibil cu standardele UEFA a devenit presanta in urma cu doi ani, cand toata suflarea fotbalistica a aruncat vina pentru prestatia slaba a nationalei de fotbal in meciurile de acasa inclusiv pe starea rusinoasa a gazonului de pe “Lia Manoliu”. Acolo a pierdut Romania in fata celor doua echipe scandinave meciuri decisive pentru calificarea la Euro 2004. Finantarile alocate ulterior refacerii gazonului n-au facut decat sa prelungeasca inutil agonia unei constructii vechi de o jumatate de secol. Exista insa toate sansele ca lucrurile sa se schimbe. Municipalitatea va scoate din “buzunar” 30 de milioane de euro, la care se vor adauga alte 70 de milioane de euro din fonduri guvernamentale, pentru constructia unei arene ultramoderne pe amplasamentul stadionului national “Lia Manoliu”. “In acest moment, se fac formele de trecere a stadionului si a campusului aferent din portofoliul Agentiei Nationale pentru Sport in administrarea Primariei Municipiului Bucuresti. Pana la sfarsitul acestei luni, se vor incheia formalitatile de predare-primire”, a declarat pentru Capital Vladimir Sommer, directorul de cabinet al primarului general al Bucurestiului. El adauga ca, in luna septembrie a acestui an, cand un grup de arhitecti ai Universitatii Ion Mincu, insarcinat sa se ocupe de proiectare, isi va incheia munca, va avea loc licitatia internationala pentru desemnarea constructorului. Oficialul primariei adauga ca din vechiul stadion va ramane doar gazonul, restul constructiei urmand sa fie demolat la sfarsitul anului.
Ambitia celor implicati in proiect este ca noul stadion sa gazduiasca finala de cupa UEFA din mai 2009. “Bucurestiul concureaza cu Copenhaga si cu Hamburg, care si-a depus candidatura si pentru 2008. UEFA vrea sa acorde finala unui oras care nu a mai organizat un astfel de eveniment, si noi suntem singurii in aceasta situatie”, explica Ionut Lupescu, directorul general al FRF.
Nicolae Constantinescu, arhitectul proiectului noului stadion, care a mai proiectat in ultimii ani noua stadioane in Orientul Mijlociu, spune ca noua constructie, rebotezata “Arena Romana”, va fi un stadion “de business”, unde se vor putea organiza concerte, teatre, sau spectacole de opera. Stadionul va avea o capacitate de circa 50.000 de locuri si va costa circa 85 de milioane de euro, iar alte 15 milioane vor fi investite intr-un stadion de atletism, cu 15.000 de locuri, care va fi construit in imediata vecinatate. “Arena Romana va avea 51 de loje, fiecare cu o capacitate de 30 pana la 120 de persoane, care vor fi inchiriate companiilor. Acestea se inchiriaza, in general, pe unul sau mai multi ani, pentru mai mult de 50.000 de euro pe an. In plus, o alta sursa de venituri pentru stadion vor fi restaurantele si barurile, care vor avea o capacitate cumulata de peste 1.000 de persoane. “Daca va fi organizata aici finala de cupa UEFA, iar cele doua finaliste vor proveni din tari precum Italia, Germania, Anglia, Franta sau Spania, investitia in stadion se va amortiza imediat, pentru ca, in general, la o astfel de finala, vin peste 10.000 de suporteri ai acestor echipe. Se va castiga si din reclame, si din drepturile de televizare”, afirma Constantinescu, lucru sustinut si de Vladimir Sommer. In cazul in care nu se va organiza acest meci la Bucuresti, cei care se ocupa de proiect estimeaza ca banii investiti se vor recupera in circa zece ani.


Pana acum, cea mai scumpa cladire construita in Bucuresti dupa 1990, si anume Plaza Romania, n-a costat mai mult de 50 de milioane de euro. Iata cum o lucrare de 100 de milioane de euro, cam cat cifra de afaceri a unei firme romanesti de constructii pe doi-trei ani, se prefigureaza ca o miza foarte mare. Intrebarea este daca antreprenorii romani sunt sau nu in stare sa construiasca asa ceva. “Cred ca am putea face aceasta lucrare. Eu oricum am facut practica la constructia acestui stadion, in 1953, pe cand eram in liceu…”, spune Nicolae Constantinescu, directorul general al CCCF Bucuresti, compania care a construit stadionul Giulesti.

Pana la sfarsitul anului, vom sti daca vom gazdui o finala

“Noi speram ca stadionul sa fie gata pana la sfarsitul anului 2008, pentru ca in mai 2009 este finala cupei UEFA. Vom sti, cel tarziu in toamna acestui an, daca finala se va juca la noi.”

Ionut Lupescu,

directorul general al FRF

Cifre pe stadion

Capacitate: 49.864 spectatori

Restaurant: 1.000 persoane

Loje:1.860 persoane

85% din spectatori vor beneficia de tribuna acoperita

35.558 metri patrati va fi suprafata acoperita a tribunelor

Suprafata totala construita a stadionului va fi de 107.260 metri patrati

Parcarile din interiorul campusului vor dispune de 2.700 de locuri, iar cele exterioare, de 4.800 de locuri, deci, in total, o capacitate de 6.500 de locuri de parcare.