Noua vedetă a bursei este în ultimele două zile Azomureş, companie care a anunţat că acţionarii săi majoritari sunt în negocieri avansate pentru o posibilă predare a controlului către traderul de îngrăţăminte şi cereale Ameropa Group.

Imediat după acest anunţ postat pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB), interesul pentru acţiunile Azomureş a crescut exploziv, ceea ce a determinat conducerea bursei să extindă în mod repetat în şedinţa de ieri limita maximă de variaţie până la 40%. Cum a răspuns piaţa? Acţiunile Azomureş au închis ieri cu creşterea maximă de 40%, la 1,1780 lei, capitalizarea companiei sărind cu 41 milioane lei.

Deşi sentimentul în piaţă a rămas negativ în această dimineaţă, interesul pentru Azomureş a continuat să crească peste orice aşteptări. Astfel, conducerea BVB a extins ţi azi de două ori limita maximă de variaţie, de la 15% la 20%, apoi la 35%.

Şi de această dată piaţa a reacţionat violent, acţiunile Azomureş crescând după câteva minute cu încă 35%, până la cotaţia de 1,5890 lei, atinsă pentru prima oară la ora 10.44.

Astfel, în numai două zile, Azomureş aproape că şi-a dublat valoarea de piaţă, câştigând circa 91 milioane euro, până la 193,3 milioane euro.

Totuşi, după iureşul din prima parte a sesiunii de azi, cotaţia Azomureş şi-a temperat creşterea la 6%, în jurul orei 13.35, până la 1,25 lei, nivel la care capitalizarea companiei era de 152 milioane euro.

Face sau nu face Azomureş atâţia bani?

Este destul de ciudat ca o companie de pe BVB să aibă o asemenea creştere doar pe fondul unui anunţ privind o posibilă preluare a controlului. Totuşi, brokerii spun că pe bursă există destule companii subevaluate, nedescoperite încă de investitori, iar Azomureş este una dintre ele.

„În momentul de faţă, ca şi ieri, vorbim clar de tranzacţii efectuate de speculatori, care mizează pe premisa că noi acţionari vor fi obligaţi să vină mai târziu cu o ofertă pentru restul acţiunilor din piaţă, evaluate cât mai aproape de valoarea capitalurilor proprii. În acest caz, CNVM joacă un rol destul de important pentru a determina posibilii noi acţionari să vină cu o ofertă cât mai apropiată de valoarea capitalurilor proprii. Lucrurile sunt ceva mai complicate, pentru căpvorbim de preluarea controlului nu prin acţiziţionarea directă a unui pachet de acţiuni, ci idirect, prin vehicule de investiţii”, spune Adrian Simionescu, preşedintele companiei de brokeraj Vienna Investment Trust.

În ciuda mişcărilor speculatorii, Simionescu e de părere că Azomureş e atractivă şi după aceste creşteri fulminante. „Dacă ne uităm la valoarea capitalurilor proprii ale companiei, vedem că pe undeva chiar şi acest preţ în creştere explozivă se justifică. Poate nu ar trebui să avem chiar o valoarea de piaţă egală cu cea a capitalurilor proprii, dar la un discount de 20% s-ar justifica”, explică Simionescu.

La sfârşitul lunii iunie 2011, capitalurile totale ale Azomureş se cifrau la aproape 208 milioane euro, ceea ce însemnă că o valoare de piaţă de 193 milioane euro, cum a fost atinsă în această dimineaţă, este cumva prea mare. Dacă ar fi să aplicăm un discount de 20%, după cum recomandă Simionescu, atunci o valoare rezonabilă raportată la nivelul capitalurilor proprii ar fi de 166 milioane euro, adică la o valoare a acţiunii de 1,367 lei.

Asta înseamnă că după creşterile puternice din aceste două zile, compania a ajuns să fie evaluată cât de cât la un nivel rezonabil faţă de capitalurile sale.