Cel puţin 50 de spitale au facturi neplătite, iar situaţia lor ar putea deveni una critică până la sfârşitul lunii martie.

Estimările Asociaţiei spitalelor din Ungaria arată că instituţiile de sănătate datorau furnizorilor circa 60 de miliarde de forinţi (204 milioane euro) la finele lui 2012, iar Fondul naţional de asigurări a putut acoperi doar 27 miliarde (circa 100 milioane de euro) din această datorie.

Potrivit preşedintelui Asociaţiei, Erno Racz, spre sfârşitul primului trimestru 2013 este de aşteptat să înceapă să apară probleme de finanţare. În acest context, eforturile de a reduce datoria trebuie să devină o prioritate în politica ungară privind sănătatea, alături de rezolvarea problemelor care vor veni cel mai probabil odată cu pensionarea obligatorie, a notat Racz.

La rândul său, secretarul general al Asociaţiei ungare pentru tehnologie medicală, Laszlo Rasky, a menţionat pentru Vilaggazdasag că spitalele din Ungaria datorează unor membri ai acestei organizaţii o sumă totală de aproximativ 10 miliarde de forinţi (33 milioane euro), iar mare parte din facturile neplătite au expirat de 400-500 de zile.

Preşedintele Asociaţiei managerilor din sănătate, Attila Molnar, a precizat că datoria spitalelor este de regulă echivalentul necesităţilor de finanţare pentru o lună, la sfârşitul anului, iar această sumă va fi necesară pentru reglementarea situaţiei spitalelor pe termen lung.
Sursa: Agerpres