Atunci când s-a luat decizia comasării și reprofilării a 178 de unități medicale la nivelul țării, principalele argumente date de Ministerul Sănătății au fost eficiența și economia în sistemul sanitar. Primul studiu elaborat de Observatorul Român de Sănătate, un ONG care își propune să contribuie semnificativ la eficientizarea sistemului de sănătate arată că de cele mai multe ori, reformele eșuează din cauza lipsei gândirii pe termen lung.
"Economia rezultată din scăderea cheltuielilor bugetare asociate spitalelor publice  prin creșterea autonomiei manageriale și prin  introducerea competiției  în contractare este doar aparentă”, afirmă autorii studiului. Argumentul este acela că această economie este compensată  de către  costurile privind efortul de  reglementare a pieței interne și suportul ce trebuie oferit autorităților locale și noilor echipe de management ale spitalelor, pentru a se adapta la noile condiții de contractare. Astfel, orice nou aranjament rezultat din reformă va continua să consume resurse de la bugetul central.
Acest lucru s-a văzut din plin în cazul reprofilării spitalelor în cămine de bătrâni. Ministerul Muncii, instituția însărcinată cu acest segment de reformă, nu a reușit să cheltuiască decât 6% din cele 65 de milioane de lei alocate pentru 2011. În acest moment, în cele 14 cămine funcţionale există doar 574 de bătrâni beneficiari, în timp ce peste două milioane de oameni au rămas fără spitale pe raze de zeci de kilometri.

Spitalele nu trebuie să fie privatizate, ci transformate în fundații

După studierea modului în care au decurs reformele spitalelor europene, autorii studiului au elaborat o serie de recomandări particulare pentru reforma spitalelor românești.
Astfel, transformarea treptată a spitalelor publice în societăți non-profit cu participație majoritară a actualilor proprietari (autoritățile locale sau regionale) este preferabilă privatizării totale sau parțiale a acestora. De asmeena, introducerea competiției în procesul de contractare poate avea un efect pozitiv în sensul relevării costurilor reale ale serviciilor spitalicești și a creșterii cost-eficienței. Autorii mai recomandă stimularea asocierii spitalelor în rețele regionale  de îngrijire pentru creșterea eficienței în administrarea riscului de faliment și a managementului operațiunilor.

Observatorul Român de Sănătate este fondat de trei tineri care cred că activitatea lor poate duce la elaborarea unor politici de sanatate mai eficiente, prin studii și analize economice. "Privatizarea asigurărilor sociale de sănătate ar fi o politică greșită, care ar duce cel mai probabil la escaladarea continuă a costurilor din sistem și a inechităților existente, fără să rezolve principalele probleme ale actualului sistem", afirmă  Nicolae Done, vicepresedinte ORS, doctorand în economia sănătății și politici de sănătate la Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health, SUA.
Citește și: Înapoi în viitor: un an de spitale desființate