Lovitură pentru România și Bulgaria

La 1 aprilie, în prima zi de lucru de la intrarea Bulgariei și României în spațiul Schengen cu frontiere aeriene și maritime, un jurnalist de la publicația bulgară 24CHASA a efectuat o scurtă călătorie până la Viena.

Pe aeroportul din capitala Austriei, în ciuda acordului, autoritățile efectuează verificări mai aprofundate, în special pentru cetățenii români și bulgari.

România și Bulgaria au așteptat 13 ani să poată zbura fără fără verificarea pașapoartelor în zona de liberă circulație a Europei. Iar Austria a fost motivul acestei întârzieri.

Efectul „Schengen” este evident, cel puțin la Aeroportul Sofia. Întregul proces, de la ghișeul de check-in pentru bagaje până la controlul de securitate și ieșirea către zborul spre Viena, a durat doar șapte minute. Deși ghișeele pentru controlul pașapoartelor sunt încă prezente, pasagerii trec efectiv pe lângă ele. Prima coadă a fost la urcarea în avion, unde sunt verificate cardurile de îmbarcare și actele personale.

Comparativ cu perioada „pre-Schengen” poate dura aproximativ 25 de minute să parcurgi același traseu, cu același număr de pasageri. Zborul de după-amiază a decolat la 14:10 din Sofia și a aterizat la Viena la 14:50, ora locală.

spațiul schengen
Spațiul Schengen / SURSA FOTO: Dreamstime

Austria efectuează controale la terminalele Schengen

Autoritățile austriece păreau însă să nu fi înțeles pe deplin că suntem deja de 24 de ore în spațiul Schengen. Astfel, a urmat o verificare a pașapoartelor celor care au călătorit din Bulgaria. Deși nu existau ghișee, doi polițiști se aflau la intrarea pe coridorul de ieșire, ținând în mână o hârtie pe care scria că este destinată pasagerilor Schengen.

În timp ce această hârtie era expusă, polițiștii austrieci efectuau verificări superficiale a actelor noastre. Deși verificarea a fost rapidă – aproximativ cinci-șase minute pentru toată lumea – s-a format o coadă acolo. Cu toate acestea, Viena și-a deschis porțile pentru noi, a scris jurnalistul bulgar.

Este adevărat că Austria și-a păstrat dreptul de a efectua astfel de verificări ad-hoc a actelor pentru cei care sosește din Bulgaria și România, ca parte a condițiilor stabilite de Viena pentru a renunța complet la dreptul de veto. După sosirea noastră cu trenul expres, care asigură legătura directă între aeroport și centrul orașului, am ajuns la Stephansplatz, în fața catedralei „Sfântul Ștefan” din Viena, se mai arată in materialul citat.

Un europarlamentar român a pățit-o personal

Despre acest subiect a vorbit și europarlamentarul Vlad Gheorghe. El spune că a fost verificat personal pe aeroportul din Paris.

A primit și mesaje de la mulți alți români care au trecut prin situații similare în Germania sau Austria.

„Sincer, mă așteptam la așa ceva, deși speram să nu se întâmple. Primisem deja, în cursul zilei, mesaje de la români care au pățit același lucru pe alte aeroporturi. Mie mi se pare că a fost o acțiune coordonată în mai multe țări.

Am primit aceste mesaje și cu privire la aeroporturi din Germania sau Austria, cu faptul că, la coborârea din aeronavă, erau filtre de securitate unde se controlau pașapoartele pasagerilor. Subliniez faptul că nu era un control care lua aleatoriu pasagerii.

Problema este că erau toți pasagerii verificați, era acea echipă de control compusă din cel puțin cinci polițiști numai la avionul care venea din România.

Și când i-am întrebat la ce avioane mai verifică, mi-au spus că ei verifică de peste tot, numai că nu au vrut să-mi spună la ce avion merg mai departe. (…)

Este o dovadă clară că doar avioanele de România și de Bulgaria erau verificate. Repet, nu era un control alternativ, nu erau luați pasagerii aleatoriu, ci toți, exact ca și cum am fi trecut pe la verificările de la frontieră”, a explicat europarlamentarul.