IIF susţine că cele mai afectate de criza din Spania sunt băncile de economii (cajas): "Divergenţele substanţiale dintre bănci sugerează că asistenţa guvernului va fi necesară pentru un mare număr de bănci, în special cajas". Majoritatea pierderilor sunt pe sectorul creditelor imobiliare comerciale, pe care s-au axat băncile de economii.

IIF apreciază că sectorul bancar din Spania ar avea nevoie de o injecţie de capital de 60 miliarde de euro pentru a rămâne viabil

Ministrul spaniol al economiei, Luis De Guindos (foto), a afirmat luni că recent naţionalizata Bankia va avea nevoie de fonduri de 7-7,5 miliarde de euro pentru a fi recapitalizată.

Banca a fost naţionalizată săptămâna trecută de guvernul spaniol, pentru a sprijini sectorul bancar grav afectat de criză şi pentru a încerca să convingă investitorii că ţara nu va avea nevoie de asistenţă financiară, aşa cum s-a întâmplat în cazul Greciei, Irlandei şi Portugaliei. Conform acordului, fondurile de 4,5 miliarde de euro (5,9 miliarde de dolari) primiţi de Bankia SA de la statul spaniol în 2010 şi 2011 vor fi convertiţi în acţiuni ale băncii.

Bankia are cea mai ridicată expunere din rândul băncilor spaniole, afectate de spargerea bulei speculative de pe piaţa imobiliară în 2008, care a provocat prăbuşirea vânzărilor de locuinţe cu 32,6% în 2008 şi cu 17,8% în 2009, şi deţine credite problematice de aproximativ 34 miliarde de euro.

În cel mai pesimist scenariu al IIF, injecţia de capital estimată se va ridica la 5% din PIB-ul Spaniei, mult mai puţin decât în cazul Irlandei, care a avut nevoie de 33% din PIB pentru a recapitaliza sistemul bancar al ţării.

IIF avertizează că perspectiva macroeconomică a Spaniei este mai îngrijorătoare decât era a Irlandei în 2008, iar o scădere mai accentuată a preţului caselor în Spania va duce la adâncirea pierderilor băncilor.