Din suma totală, aproximativ 37 miliarde de euro sunt destinate celor patru bănci naţionalizate (Bankia, Catalunya Banc, NCG Banco şi Banco de Valencia) iar restul de 2,5 miliarde de euro sunt pentru aşa numita ‘bancă de rebuturi’, care va fi utilizată pentru a absorbi activele toxice rezultate în mare parte de pe urma spargerii bulei imobiliare.

Miniştrii de Finanţe din zona euro ar urma să aprobe luni seara eliberarea fondurilor, cu ocazia reuniunii lor lunare la Bruxelles. Ulterior, banii ar urma să fie transferaţi de Mecansimul European de Stabilitate către Fondul public de ajutorare a sectorului bancar spaniol (FROB) în jurul datei de 12 decembrie.
Săptămâna trecută Comisia Europeană a aprobat planurile de restructurare ale celor patru bănci spaniole naţionalizate. În schimbul ajutoarelor de 37 miliarde de euro, băncile spaniole naţionalizate vor trebui să-şi reducă bilanţurile cu peste 60% în următorii cinci ani, să elimine mai multe mii de locuri de muncă şi să-şi reorienteze activităţile.

În luna iunie ţările din zona euro au fost de acord să acorde Spaniei un împrumut de maxim 100 miliarde de euro pentru sprijinirea sectorului bancar.

Sursa: Agerpres