Veştile proaste continuă să vină dinspre Spania. După Valencia, o a doua regiune spaniolă, care nu mai reuşeşte să se refinanţeze de pe pieţe din cauza dobânzilor mari, face apel la ajutorul public. Preşedintele guvernului regional Murcia, Ramon Luis Valcarcel, a declarat duminică pentru cotidianul regional ”La opinion de Murcia” că solicită acordarea sumei de ‘200-300 de milioane de euro’ din noul fond public, în valoare de 18 miliarde de euro, creat săptămâna trecută de Madrid în scopul ajutorării regiunilor aflate în dificultate.

Valcarcel a afirmat că Murcia va solicita oficial acest ajutor în cursul lunii septembrie, adăugând că se aşteaptă ca guvernul central să impună condiţii ‘foarte stricte’ pentru acordarea acestor bani. ‘Nimeni nu trebuie să creadă că aceşti bani vor fi un cadou’, a spus acesta.

Regiunea Valencia, care este extrem de îndatorată, a arătat vineri că va apela la aceste fonduri dacă nu va reuşi să găsească banii necesari pentru îndeplinirea obligaţiilor financiare. Unele din regiunile din Spania, care se caracterizează printr-o mare autonomie, nu se mai pot finanţa de pe pieţe din cauza dobânzilor foarte ridicate. Ele sunt cele care au cauzat în 2011 două treimi din derapajul bugetar din Spania care a cumulat un deficit public de 8,9% din PIB în 2011, faţă de previziunea de 6%.

Solicitarea celor două regiuni aflate în dificultate este dovada situaţiei dramatice în care se află Spania. Căderea pieţelor de vineri, 20 iulie, arată îngrijorarea care i-a cuprins pe investitori.

Prins între nemulţumirea populaţiei faţă de măsurile de austeritate şi necesitatea de a redresa urgent finanţele publice, aşa cum cere Bruxellesul, guvernul a pierdut orice marjă de manevră într-o ţară care se prăbuşeşte. Pe de o parte, sutele de mii de spanioli care au ieşit în stradă joia trecută, manifestaţiile zilnice, arată că populaţia este la capătul puterilor. Pe de altă parte, avertismentele repetate ale pieţelor sunt dovada incapacităţii ţării, a patra economie din zona euro, de a reda încrederea.

Spania a intrat într-o ‘spirală a morţii’, spune Richard McGuire, analist la Rabobank, evocând posibilitatea ca ea să nu mai poată face faţă scadenţei datoriei. ‘Dat fiind că perspectivele finanţelor publice spaniole sunt strâns legate de sectorul bancar, există riscul foarte mare ca guvernul să fie obligat să ceară propria salvare’, afirmă analiştii de la Capital Economics.

Vineri, pieţele au fost cuprinse de un val de panică. Bursa din Madrid a scăzut cu aproape 6%, dobânzile spaniole au depăşit 7%, prima de risc a depăşit 600 de puncte, un record.

‘Comportamentul pieţelor surprinde mai ales în contextul recentului pachet de măsuri de redresare de 65 de miliarde de euro, care creşte în mod substanţial posibilităţile de îndeplinire a obiectivelor de deficit şi validarea definitivă a salvării sistemului bancar’, afirmă Daniel Pingarron, analist la firma de brokeraj IG Markets. Deoarece, în timp ce veştile proaste nu încetează să curgă, soluţiile prezentate îşi arată deja limitele. Astfel, noua cură de austeritate, care prevede venituri fiscale suplimentare şi reduceri bugetare, riscă să agraveze recesiunea.

‘Austeritatea va agrava probabil recesiunea şi o va prelungi. Şomajul (24,6%, nivel prevăzut pentru acest an) ar mai putea creşte pe termen scurt, crescând riscul unui eşec politic’ pentru guvernul de dreapta, afirmă Christian Schulz, analist la banca germană Berenberg. Dacă dobânzile continuă să crească, ‘Spania riscă să nu mai aibă acces la pieţe’, adaugă acesta.

De asemenea, Spania a trebuit să recunoască vineri că economia sa va fi în dificultate şi în 2013, cu o scădere prevăzută a PIB-ului de 0,5%, după o recesiune de 1,5% în acest an.

Pentru Daniel Pingarron, ipoteza unei salvări globale, ‘chiar dacă pare evidentă, nu este apropiată’, din cauza costului enorm, evaluat la 500 de miliarde de euro, şi a riscurilor devastatoare pentru zona euro. ‘Salvarea integrală a Spaniei şi contagiunea ulterioară a Italiei, poate pentru 700 de miliarde de euro, ar fi inabordabilă pentru zona euro’, spune acesta.

Spania reprezintă 12% din economia zonei euro, faţă de 6% cât reprezintă la un loc Irlanda, Portugalia şi Grecia. Pentru a ieşi din acest cerc vicios, Spania solicită neîncetat intervenţia Băncii Centrale Europene /BCE/ pentru stabilizarea pieţelor.
SURSA: Agerpres