Într-un interviu acordat cotidianului german Handelsblatt, Moritz Kraemer a subliniat că în timp ce SUA (care recent a fost retrogradată de S&P de la ‘AAA’ la ‘AA plus’) avea o perspectivă negativă, cele două state europene menţionate au o perspectivă stabilă de rating.

"Semnalăm riscurile pe care le vedem prin perspectiva pe care o acordăm. SUA aveau o perspectivă negativă, însă pentru Franţa şi Marea Britanie avem o perspectivă stabilă ceea ce semnalează că în prezent nu ne aşteptăm la o retrogradare în următorii doi ani", a declarat Moritz Kraemer.

Întrebat dacă nu se teme că decizia istorică de a retrograda SUA va declanşa un moment de panică pe pieţe similar cu colapsul Lehman Brothers în 2008, Moritz Kraemer a răspuns: "treaba noastră nu este să calmăm pieţele. Noi trebuie să identificăm riscurile aşa cum le vedem".

Vineri, Standard & Poor’s a luat decizia fără precedent de a retrage SUA ratingul de top ‘AAA’. În plus, directorul general al agenţiei de evaluare Standard & Poor’s (S&P), John Chambers, a declarat că există o probabilitate de 33% pentru o nouă reducere a ratingului SUA într-o perioadă cuprinsă între şase luni şi doi ani.
SURSA: Agerpres