"Retrogradarea reflectă îngrijorările noastre referitoare la dependenţa Belarusului faţă de finanţarea externă, din cauza deficitului de cont curent şi a nivelului redus al rezervelor. Suntem nesiguri cu privire la capacitatea Belarusului de a asigura această finanţare şi credem că până acum guvernul a făcut doar eforturi limitate pentru a remedia cauzele care stau la baza dezechilibrelor externe", se arată în comunicatul S&P.

Agenţia de evaluare se aşteaptă ca deficitul de cont curent al Belarusului, care anul trecut a ajuns până la 15% din PIB, să se contracte până la peste 10% din PIB în 2011 şi să coboare sub 10% în 2012.

Conform scenariului de bază al S&P, pentru a acoperi ieşirile externe în 2011 Belarus se baza în principal pe împrumuturi de la Comunitatea Economică Eurasiatică (EurAsEC) şi Azerbaidjan, precum şi pe veniturile din privatizare, în special ale companiei care gestionează infrastructura de transport a gazelor naturale, Beltransgaz. Un alt împrumut de aproximativ un miliard de dolari ar urma să vină de la banca rusă Sberbank şi un credit similar ar urma să vină din China.

Perspectiva negativă reflectă posibilitatea unei noi retrogradări dacă perspectivele de finanţare externă nu se materializează sau se vor dovedi insuficiente în condiţiile unor noi presiuni asupra cursului de schimb şi a stresului economic, în special pe fondul unui declin semnificativ al depozitelor bancare.

Succesul în creşterea rezervelor internaţionale, care ar presupune reforme pentru consolidarea competitităţii externe, ar putea sprijini ratingurile la nivelul actual. Un mix de politici care să diminueze presiunile inflaţioniste, să reducă deficitul de cont curent şi să demareze o stabilizare a economiei ar conduce la o îmbunătăţire a ratingului.
SURSA: Agerpres