Sorin Cîmpeanu a va semna ordinul! Ce se întâmplă cu structura anului școlar

Ministrul Educației va semna luni ordinul de ministru cu structura anului școlar rămas. El a precizat că școlile nu se vor închide pentru că elevii din clasele terminale nu vor avea programul modificat, chiar dacă predarea va fi făcută online. Sorin Cîmpeanu a mai precizat că vor fi 20 de zile de vacanță, 10 zile pentru Paștele catolic și 10 pentru Paștele ortodox.

„Referitor la ordinul de ministru cu structura anului şcolar, el va fi semnat astăzi. Aş vrea să fac o precizare importantă – şcolile nu se închid pentru că elevii claselor terminale a VIII-a, a XII-a, a XIII-a, nu vor avea programul modificat. Deci avem 20 de zile de vacanţă – 10 zile pentru sărbătorile pascale catolice, între 2 şi 11 aprilie, şi 10 zile de vacanţă pentru sărbătorile pascale ortodoxe, între 30 aprilie şi 9 mai. Cele două săptămâni de vacanţă suplimentare se pot transforma în zile de şcoală cu prezenţă fizică. Nu se închid pentru că vor funcţiona clasele terminale, chiar dacă predarea se face online. Spun că nu se închid deoarece un lucru foarte important – activităţile remediale vor putea fi organizate la cerere, inclusiv pe perioada vacanţei de primăvară. Acest lucru va avea ca obiectiv micşorarea decalajelor generate de predarea online”, a declarat luni Sorin Cîmpeanu

El a mai precizat că grădinițele vor putea solicita efectuarea de activități didactice cu copiii, cu avizul DSP.

„De asemenea, grădiniţile vor putea solicita efectuarea de activităţi didactice cu copiii, cu avizul DSP. Avantajul este, repet, că aceste zile de vacanţă în luna aprilie se pot transforma în zile de şcoală cu prezenţă fizică în luna iunie, cu condiţia respectării regulilor în şcoli, cu condiţia bunului mers a campaniei de vaccinare pentru personalul din învăţământ şi este o condiţie îndeplinită, cu condiţia testării masive în şcoli, testare nonivazivă şi de asemenea, cu condiţia sub rezerva evoluţiei ratei epidemiologice”, a completat Cîmpeanu.

Simularea pentru evaluarea națională nu va putea fi organizată în 141 de școli

Tot luni, ministrul Cîmpeanu a anunțat că din cele 5.576 de şcoli, un număr de 141 de unităţi de învăţământ nu vor putea organiza evalularea naţională, pentru că se află în zone carantinate. Ministrul Educaţiei a adăugat că numărul elevilor de clasa a VIII-a care sunt aşteptaţi la simulare este de 144.000.

„Astăzi a început simularea pentru examenul de evaluare naţională. Din cele 5.576 de şcoli, un număr de 141 de şcoli nu vor putea organiza simularea pentru evalaurea naţională, aflându-se în zone carantinate. 2,5% din numărul de şcoli, 141 din 5.576 nu vor organiza. Numărul elevilor de clasa a VIII-a care sunt aşteptaţi azi la simulare este de 144.000. Conform ordinului de ministru, vor putea organiza simularea de îndată ce ies din carantină localităţile în care funcţionează aceste şcoli”, a afirmat luni Sorin Cîmpeanu.

Simularea examenului de Evaluare Naţională pentru elevii din clasa a VIII-a începe astăzi, cu proba scrisă la Limba şi literatura română. Notele obţinute la simulare nu sunt trecute în catalog.

Conform calendarului, simularea Evaluării naţionale pentru clasa a VIII-a începe, în 29 martie, cu proba scrisă la Limba şi literatura română. Marţi, 30 martie, este programată proba scrisă la Matematică, iar în 31 martie – proba scrisă la Limba şi literatura maternă. Rezultatele vor fi afişate în 16 aprilie.

Sursa foto: INQUAM Photos, Sabin Cirstoveanu