Sorin Buşe a mai spus că în paralel va avea loc o accelerare a proiectelor deja începute şi remedierea altor lucrări moştenite, cum ar fi DN76. 

"Doresc să ştie cetăţenii că a fost o perioadă în care, să folosesc un termen, 'am amorsat pompa' şi de acum în următoarele două luni o să vedeţi o derulare foarte rapidă a licitaţiilor proiectelor demarate. De asemenea, o accelerare a proiectelor deja începute, remedierea altor lucrări pe care le-am moştenit, precum DN 76 (Deva – Oradea – n.r.), unde este o situaţie care doresc să nu se mai repete niciodată – şi noi încercăm să împingem pe front larg totul şi încercăm să accelerăm acest proces, încercăm să recuperăm tot timpul care s-a pierdut", a spus Buşe, la "De vorbă cu ministrul tău". 

Şeful de la Transporturi a explicat că, în momentul venirii sale în minister, foarte multe proiecte erau blocate, pe şantiere nu se lucra, constructorii erau demobilizaţi şi nu existau proiecte în pregătire pentru a fi lansate. 

"Demarajul fizic nu a fost uşor de făcut pentru că mulţi constructori erau demobilizaţi, nu mai aveau echipe, deci au trebuit remobilizaţi, erau elemente contractuale care din nou trebuiau renegociate pentru că unele contracte ieşiseră din cadrul lor, prin întreruperea lucrărilor pe mai mulţi ani, şi o paletă foarte largă – şi toate acestea au trebuit bucată cu bucată renegociate, redemarate. Am avut discuţii foarte aprinse chiar cu partenerii noştri, cu constructorii, şi le-am zis foarte clar că lucrăm în echipă, iar în viitor ne vom asocia doar cu cei care pot răspunde cerinţelor noastre şi care respectă şi termenele, respectă şi costurile şi respectă mai ales standardele de calitate pe care şi le-au asumat. De la calitate nu vom face niciun fel de rabat. Asta am găsit şi ne-a luat ceva timp să demarăm", a explicat ministrul. 

El a subliniat că a făcut numeroase vizite pe şantiere să vadă care sunt problemele iar lucrările sunt monitorizate, atât prin intermediul consultanţilor, cât şi al dronelor. 

"Noi, însă, monitorizăm şi monitorizăm şi prin consultanţii pe care îi avem, folosim şi tehnologie, folosim şi drone şi folosim iarăşi returul şi feedback-ul pe care le avem în timp real de la cetăţeni, chiar de la grupuri care, de exemplu, sunt pe DN76, care ne dau feedback în timp real şi ştim ce se întâmplă de la ei, iar noi adresăm problemele în timp real", a arătat el. 

Sorin Buşe a recunoscut că nu ştia ce va găsi în minister la preluarea mandatului arătând că una dintre problemele cu care s-a confruntat a fost lipsa proiectelor noi, pe care să le lanseze în licitaţie. 

"Când am acceptat acest mandat, nu ştiam ce o să găsesc. Însă, am găsit lucruri care m-au mobilizat. Am descoperit o lume şi o pasiune şi oameni foarte pasionaţi în această lume şi pasiunea lor este contagioasă şi cred că m-am molipsit şi eu care vin din alt domeniu, din business-ul privat. De asemenea, altă problemă pe care am perceput-o atunci: nu aveam un fond de lucrări noi pe care trebuia să îl lansăm în licitaţie. Acum am început să lansăm. În următoarele şase săptămâni, de acum până la sfârşitul lunii noiembrie, vom lansa licitaţii foarte mari. Ieri am vorbit despre Magistrala 6 de metrou pe care încercăm să o promovăm printr-o HG în următoarele săptămâni şi să demarăm licitaţia – noi sperăm până la finele lui noiembrie. (…)", a continuat Buşe. 

Întrebat dacă este în discuţie cu vreun partid politic pentru a candida la alegeri, Sorin Buşe a răspuns: "Nu am timp de aşa ceva. Mă focalizez pe misiunea şi pe mandatul pe care le am şi în asta îmi investesc tot timpul şi toată energia mea şi mă gândesc pe termen scurt la acest mandat şi în asta îmi pun toate gândurile, toată energia, tot ce am''. 

AGERPRES