Băncile anticipează că preţul locuinţelor îşi menţine în ultimele trei luni din acest an tendinţa descrescătoare pe care s-a înscris în urmă cu aproximativ un an, dar arată că cererea de credite ipotecare a revenit în teritoriu pozitiv în trimestrul al treilea, potrivit unui sondaj realizat de BNR.

„Cererea de credite ipotecare a revenit în teritoriu pozitiv după aproximativ un an în care au avut loc corecţii semnificative ale preţurilor imobilelor şi terenurilor. Această creştere a fost însă sub aşteptări, resimţindu-se doar la nivelul a 12% din sistemul bancar”, se arată în sondajul privind creditarea companiilor nefinanciare şi a populaţiei, realizat de BNR, în rândul primelor zece bănci în funcţie de cota pe segmentul de împrumuturi.

Motorul „primei case”

Principalul catalizator al revenirii se regăseşte în derularea programului guvernamental „Prima casă”, în timp ce posibilii factori care au frânat cererea vizează incertitudinile de pe piaţa imobiliară, aşteptările populaţiei privind situaţia financiară şi şomajul în următoarele 12 luni şi restrângerea ofertei de credit prin înăsprirea standardelor şi a termenilor creditării.

Cererea de credite ipotecare creşte uşor

Aşteptările băncilor pentru trimestrul patru indică o uşoară creştere a cererii de credite ipotecare, peste nivelul din perioada iulie – septembrie.

„Preţul locuinţelor îşi menţine tendinţa descrescătoare pe care s-a înscris în urmă cu un an şi confirmă în mare măsură aşteptările anterioare ale băncilor pentru trimestrul al treilea. Aproximativ 75%din instituţiile de credit raportează scăderea într-o oarecare măsură a preţului imobilelor. Conform previziunilor, în opinia a 65% dintre bănci aceste evoluţii se vor păstra şi în ultimele trei luni ale acestui an”, se menţionează în sondaj.

Condiţii mai dure de creditare

Băncile au înăsprit, în trimestrul al treilea, standardele de creditare a populaţiei în mod diferenţiat, în funcţie de tipul creditului.

„Procentul net al băncilor care au considerat acest tip de măsuri (însprirea standardelor de creditare – n.r.) a fost într-o creştere vizibilă în cazul creditelor de consum şi a înregistrat o tendinţă uşor descrescătoare în cazul împrumuturilor pentru achiziţia de locuinţe şi terenuri. Pentru perioada următoare, băncile se aşteaptă ca standardele de creditare să rămână în mare măsură neschimbate”, potrivit sondajului realizat de BNR.

Construcţiile şi imobiliarele, riscante pentru bănci

Factorii principali care au modificat standardele de creditare în privinţa achiziţiei de locuinţe şi terenuri se referă la aşteptările privind situaţia economică generală, aşteptările privind piaţa imobiliară şi modificarea ponderii creditelor neperformante pentru locuinţe în portofoliul băncii.

Băncile consideră că cele mai riscante ramuri economice în ceea ce priveşte creditele companiilor sunt construcţiile şi tranzacţiile imobiliare, care resimt cel mai acut efectele crizei financiare.

BNR efectuează trimestrial, respectiv în lunile ianuarie, aprilie, iulie şi octombrie, un sondaj în rândul primelor zece bănci alese după cota de piaţă aferentă împrumuturilor companiilor şi populaţiei, care deţin aproximativ 80% din creditare.

SURSA:Mediafax