Sondaj INSCOP. 70% dintre români au rude în afara țării

Sondaj INSCOP. Potrivit sondajului, aproximativ 70% dintre români afirmă că au rude în străinătate. Aceasta este o cifră mai mare decât cea din urmă cu 10 ani. În plus, aproximativ 20% dintre aceștia menționează că primesc bani de la rudele aflate peste hotare.

Datele indică faptul că procentul celor care primesc bani de la rudele din străinătate a scăzut la jumătate față de acum 10 ani.

Aproximativ 68,1% dintre cei chestionați sunt de părere că cei plecați în străinătate aduc o contribuție semnificativă la nivelul de trai al românilor.

De-a lungul timpului, procentul celor care susțin că românii din diaspora ar trebui să aibă dreptul de a vota în alegerile din România a înregistrat o creștere. El a trecut de la 74,9% în iunie 2013 la 84,4% în prezent, conform datelor furnizate de sondaj, citat de News.ro.

inscop
SURSA FOTO: News.ro

Tot mai mulți români au rude în străinătate

Un procent de 69% dintre români declară că au rude aflate în străinătate. Acesta se află în creștere față de 51,8%, înregistrat în luna iunie a anului 2013. 31% dintre respondenți au afirmat contrariul, comparativ cu 48,2% în aceeași perioadă.

Spun în mod deosebit că au rude plecate în străinătate următoarele categorii: cei cu nivel de educație primar, rezidenții din orașele mai mici și locuitorii din regiunile estice sau din Sud-Vest Oltenia.

Un procent de 19,7% dintre cei care au rude în străinătate afirmă că acestea le trimit bani. În scădere față de 38,1% înregistrat în iunie 2013. În același timp, 80,1% dintre respondenți au răspuns negativ, comparativ cu 60,6% în aceeași perioadă. 0,2% nu știu sau nu au răspuns, în scădere față de 1,3% în iunie 2013.

Din perspectivă socio-demografică, analiza arată că tinerii sub 30 de ani, cei care sunt inactivi potențial activi și locuitorii din mediul rural declară într-o proporție mai mare decât celelalte categorii că primesc bani de la rudele aflate în afara țării.

inscop
SURS FOTO: News.ro

Românii din afara țării contribuie la nivelul de trai al rudelor din România

Potrivit opiniei a 68,1% dintre cei intervievați, românii care au plecat în străinătate aduc o contribuție semnificativă la nivelul de trai al populației din țară. Această opinie este în creștere față de procentul de 56,8% înregistrat în iunie 2013.

În contrast, 24,3% consideră că aceștia contribuie într-o măsură redusă, comparativ cu 30,8% în aceeași perioadă. În timp ce 7,7% nu știu sau nu au răspuns la această întrebare, față de 12,4% în iunie 2013.

Chestionați cu privire la posibilitatea ca românii din diaspora să aibă dreptul de a vota în alegerile din țară, 84,4% dintre participanții la sondaj au susținut această idee. Aceasta se află într-o creștere notabilă față de procentul de 74,9% înregistrat în iunie 2013. În contrapondere, 13,4% au exprimat opoziția. Procentul se află în scădere față de 15,1% în aceeași perioadă.

Un procent de 2,2% nu au știut sau nu au răspuns la această întrebare. În acest caz a existat o scădere semnificativă față de 10% înregistrat în iunie 2013.

Concluziile lui Remus Ştefureac, director INSCOP Research

Potrivit concluziilor oferite de către directorul INSCOP, în ultimii 10 ani, a avut loc o creștere a procentului românilor care afirmă că au familie în străinătate. Interesant este că, în același timp, a avansat și proporția celor care consideră că românii plecați peste hotare contribuie semnificativ la nivelul de trai al celor rămași în țară.

Această evoluție pozitivă se înregistrează chiar dacă procentajul celor care afirmă că primesc bani de la rudele lor din afara țării a înregistrat o descreștere comparativ cu situația din 2013.

inscop
SURS FOTO: News.ro

„Pe fondul creşterii în ultimii 10 ani a ponderii românilor care declară că au rude în străinătate, a crescut semnificativ şi ponderea celor care cred că românii plecaţi în străinătate contribuie mult la nivelul de trai al românilor din ţară, asta chiar dacă procentul celor care declară că au rude în străinătate care le trimit bani a scăzut faţă de 2013.

Aceste ultime date reflectă, cel mai probabil, o schimbare a relaţiei dintre cei plecaţi la muncă în străinătate şi cei rămaşi acasă, în contextul diminuării presiunilor financiare ale rudelor din ţară ale românilor care lucrează în alte state.

Recunoaşterea contribuţiei românilor din diaspora la nivelul de trai al românilor vine însoţită de creşterea spriijinului pentru ideea că românii din străinătate ar trebui să aibă dreptul de a vota la alegerile din România. Toate aceste date arată că narativele ostile diasporei promovate într-o vreme în spaţiul public românesc au pierdut masiv din tracţiune, nebeneficiind de susţinerea opiniei publice”, declară Remus Ştefureac, director INSCOP Research.