Sondaj INSCOP: 63% dintre români consideră că situația generală din România este mai rea decât acum 30 de ani

Rezultatele sondajului arată că 63% dintre respondenți spun că situația generală din România este mai rea decât cea din urmă cu 30 de ani. 23,4% consideră că este mai bună, 9,3% cred că situația este la fel, în timp ce 4,3% nu știu sau au preferat să nu răspundă.

Este important de menționat că pentru a putea face o comparație între cele două momente, respondenții trebuie să aibă cel puțin 18 ani de la primul moment. Concret, respondenții au cel puțin 48 de ani.

Întrebați cum cred că va fi situația generală peste 30 de ani, 44,6% dintre cei care au participat la sondaj consideră că situația va fi mai rea, 30,9% cred că va fi mai bună, 11,6% cred că va fi la fel ca până acum, în timp ce 12,9% nu știu sau au preferat să nu răspundă.

Pesimism cronic

Directorul INSCOP, Remus Ștefureac, a notat pe pagina sa de Facebook că datele furnizate de acest sondaj arată un pesimism cronic teribil al populației României.

„Datele sociologice surprind un pesimism cronic teribil al populaţiei României în care prezentul este perceput ca fiind mult mai rău decât trecutul din urmă cu 30 de ani, iar viitorul de peste 30 de ani este perceput drept mai rău decât prezentul”, a scris directorul INSCOP, Remus Ştefureac, pe Facebook.

Acesta a mai spus că datele sociologice pe care le-a prezentat fac parte dintr-un sondaj INSCOP Research sprijinit de STRATEGIC Thinking Group şi au fost culese telefonic, între 2 şi 5 septembrie, pe un eşantion de 854 respondenţi.

Mai mult decât atât, acesta a amintit că în Barometrul INSCOP „Adevărul despre România”, efectuat în 2014, 12% dintre români spuneau că viaţa va fi mai rea peste 25 de ani şi 40% că viaţa atunci era mai rea decât înainte de 1989.

Sursă foto: Dreamstime