Departamentul Muncii din SUA a informat, vineri, că angajatorii americani au creat luna trecută 257.000 de noi locuri de muncă, ianuarie fiind de altfel a 11-a lună consecutivă în care numărul joburilor înfiinţate a fost mai mare de 200.000. În schimb, rata şomajului a crescut cu 0,1 puncte procentuale, până la 5,7%. Analiştii intervievaţi de Reuters se aşteptau ca economia americană să creeze 234.000 de locuri de muncă luna trecută, iar rata şomajului să rămână nemodificată.

De asemenea, au fost revizuite în sus datele privind numărul joburilor create în lunile noiembrie şi decembrie, care a fost cu 147.000 peste cifrele anunţate iniţial. Potrivit noilor cifre, economia americană a adăugat, în medie, 336.000 de locuri de muncă în ultimele trei luni, inclusiv o cifră impresionantă de 423.000 de joburi în luna noiembrie.

Un alt semn bun este că, luna trecută, salariul mediu orar a crescut cu 0,5% sau 12 cenţi, până la 24,75 dolari, după ce a scăzut cu cinci cenţi în decembrie. Este vorba de cele mai mari câştiguri din ultimii şase ani. Creşterea salariilor este posibil să se combine cu scăderea preţului petrolului pentru a stimula cheltuielile de consum şi a permite economiei americane să continue să crească, în pofida problemelor economiei mondiale.

Rezerva Federală americană – Banca centrală a SUA – urmăreşte cu atenţie semnalele de pe piaţa muncii pentru a decide momentul în care va începe să majoreze dobânda de politică monetară.

Fed a subliniat că revenirea pieţei muncii constituie un factor important atunci când este vorba de o eventuală majorare a costului la credite. Unii analişti se aşteaptă ca Banca centrală a SUA să majoreze dobânda de bază în a doua jumătate a acestui an.AGERPRES