Presedintele asociatiei Romalimenta considera ca „reducerea TVA la produsele alimentare ar duce intr-o prima faza la o scadere nesemnificativa a incasarilor catre bugetul de stat, dar ar putea aduce, pe viitor, o crestere”. El apreciaza ca cresterea ar putea sa vina din scoaterea la lumina a unei parti din economia subterana din domeniul agroalimentar.

Propunerea sa nu este insa agreata de administratie, din cauza impactului negativ asupra bugetului de stat. Ministrul Finantelor Varujan Vosganian considera ca aceasta decizie nu ar avea efectul scontat, nici la nivel economic, nici social. „Aceasta presiune pe care unii dintre oroducatori o pun asupra noastra este o agresiune la adresa consumatorilorsi in fapt o masura care le va permite sa creasca preturile. O astfel de masura ar urma doar sa sporeasca profiturile unora si altora, nicidecum sa ajute populatia”, a declarat ministrul.

Calculul este in fapt simplu. Producatorilor le va intra in buzunar aceeasi suma pentru produsele lor, dar comerciantii vor pastra preturile la fel, diferenta pe care acum o dau bugetului de stat o vor pastra. IN cel mai bun caz, ar aplica o reducere, dar care sa se lase un procent din diferenta dintre TVA veche si cea noua.