În acest sens, site-urile specializate de recrutare, cum este eJobs.ro, sunt de mare ajutor, punând la dispoziția angajatorilor și candidaților o platformă unde aceștia se pot întâlni virtual.

Totuși, după depuneri repetate de CV-uri și scrisori de intenție, fără a se materializa într-o angajare, unele persoane s-ar putea simți dezamăgite.

Asta deoarece, cel mai probabil, până la acest moment au neglijat latura umană a vieții profesionale. Altfel spus, un bun profesionist are grijă mereu să-și construiască o rețea de cunoscuți și prieteni din același domeniu de activitate ca și el care să-l susțină și să-l ajute în cazul în care este pus în situația de a-și schimba jobul.

Ei se întâlnesc la evenimente tematice în domeniul lor de activitate, comunică pe rețele de socializare în grupuri speciale sau fac parte din cluburi sau asociații în cadrul cărora pot împărtăși informații, impresii, experiențe etc.

Persoanele aflate la începutul carierei ar putea spune că acest lucru este potrivit specialiștilor cu o experiență mai mare de lucru, care au avut prilejul, în timp, să cunoască alți oameni din domeniu și să stabilească relații cu ei. Însă vor avea dreptate doar parțial.

Și anume, și candidații aflați la început de drum își pot găsi un job bun cu ajutorul altor persoane. Ce trebuie să facă pentru asta? În primul rând, trebuie să știe foarte clar ce anume își doresc să obțină în carieră: în ce domeniu vor să lucreze peste trei ani, peste cinci ani de zile, ce funcție țintesc, ce nivel salarial își doresc să obțină etc.

După stabilirea obiectivelor, devine mult mai clar către ce comunități este cazul să se îndrepte. Așadar, caută pe rețelele de socializare paginile și grupurile dedicate domeniului tău de activitate și urmărește-le, interacționează cu membrii și cu coordonatorii. Mai mult decât atât, te poți implica în organizarea de evenimente și acțiuni, atunci când se întâmplă acest lucru. Nu te limita, însă, doar la interacțiunea on-line. Caută să intri în legătură cu cluburile, asociațiile și grupurile active care organizează întâlniri, evenimente și conferințe în domeniul tău de activitate. În măsura în care ești o persoană activă și implicată și oamenii din comunitate te cunosc și te apreciază, nu există riscul să rămâi fără job.