În acest an, pe 21 iunie, soarele va fi la zenit, mai exact, în cel mai „vertical” punct posibil față de Tropicul Racului. În total, astăzi, soarele va rămâne pe cer timp de 15 ore și 15 minute. În emisfera nordică el va răsări la 5.36, iar apusul va avea loc la 20.51.

Pe de altă parte, între Cercul Polar Polar și Polul Nord soarele nu va apune deloc. Pentru restul țărilor de pe glob, solstițiul de vară reprezintă „o explozie de viață”, în special în regiunile foarte nordice ale planetei, care în lunile precedente au avut parte de foarte puține ore de lumină.

De menționat este faptul că ziua solstițiului e una magică care marchează un nou început. În ceea ce privește ora exactă, solstițiul de vară a avut loc deja luni, 21 iunie, la ora 6.31 ora României. 

Solstițiul de vară transmite o anumită energie, considerată și energia pasiunii, a belșugului, dar și a creativității. Astfel, persoanele care fac baie astăzi lacuri sau în râuri se vor bucura de un adevărat ritual de renaștere.

Totodată, în mai multe zone ale țării este important spălatul cu roua care e adună în ajunul solstițiului, aceasta fiind o practică de înfrumusețare.

Ce este interzis să faci de solstițiul de vară

Astăzi este o zi benefică pentru sănătate, prosperitate, dar și pentru schimbări importante pe plan sentimental. În general, magia care are loc în timpul solstițiul de vară poate materializa dorințe, dar și aspirații care sunt foarte greu de realizat în alte perioade ale anului.

Trebuie menționat faptul că solstițiul de vară este legat de sărbătoarea Sânzienelor, care în acest an este sărbătorită pe data de 24 iunie. În acea zi, persoanele care nu respectă sărbătoarea și regulile ei vore vedea că zânele bune devin surate cu Rusaliile, care sunt zâne rele.

În ceea ce privește semnificația sânzienelor, acestea sunt persoane mitice nocturne. În general, ele apar în cete de număr impar. Cântă, dansează, însă doar pe câmpuri, în noaptea premergătoare zilei Sfântului Ioan Botezătorul.

Totodată, se mai spune că ele umbă pe pământ, dar și plutesc prin aer. Au puterea de a tămădui bolile, suferințele și pot apăra semănăturile de grindină și vijelii.

Pe de altă parte, potrivit tradiției, ce care nu sărbătoresc această zi cum se cuvinte, le pot supăra, astfel încât sânzienele să devină rele. Pot stârni grindină, pot aduce furtuni, dar și vijelii, și de asemenea. pot lăsa și câmpurile fără rod.

Transformări de Solstițiul de vară

Pe lângă tradițiile și obiceiurile de azi, vor avea loc și transformări importante astăzi. Pe 21 este momentul potrivit în care se pot organiza nunțile și petrecerile.

De asemenea, datorită puterilor magice ale focului de solstițiu, fetele își puteau ghici viitorii soți, iar flăcările focului alungau demonii și spiritele rele.

Astăzi are loc un ritual de transformare impresionant. O bijuterie de aur se trasnformă în talisman. Mai exact, înainte cu o zi de Solstițiul ed vară, aceasta trebuie pusă într-un vas rezistent la foc, iar înăuntru trebuie să fie ierburi aromate, precum lavanda, rozmariul sau cimbrul, ele reprezentând elementul pe pământ.

A doua zi, dimineață, bijuteria se scoate și se pune într-un vas cu apă curată, fiind trecută apoi prin flacăra unei lumânări galbene sau aurii.