Miercuri și joi, la Cartierul General al NATO de la Bruxelles are loc o importantă reuniune ministerială de apărare. Se va discuta despre situația din Ucraina, despre amenințarea Rusiei, măsuri de întărire a apărării pe Flancul Estic și despre Noul Concept Strategic ce se va adopta la Summit-ul NATO din iunie de la Madrid.

„Pentru România, ministeriala de apărare aduce o decizie foarte importantă pentru acest moment complicat de securitate: înființarea unui Grup de Luptă (BG) în țara noastră, cum sunt cele din Polonia și Țările Baltice. Națiunea cadru, care va conduce acest grup de luptă, va fi Franța.

Întărirea zonei de sud-est a Flancului Estic al NATO se produce într-un moment în care Rusia și-a sporit agresivitatea militară în bazinul Marii Negre, masând peste 140.000 de militari și armament greu în Peninsula Crimeea și la granița cu Ucraina”, a scris Radu Tudor pe blogul său.

El a arătat că ambasadorul Franței în România, Laurence Auer, a confirmat într-un interviu pentru Europa Liberă faptul că Parisul pregătește câteva sute de militari pentru a fi trimiși în cadrul Grupului de Luptă NATO în țara noastră.

Grupul de luptă al NATO în România, la capabilitatea iniţială

De altfel, Ministerul Apărării Naţionale (MApN) a anunţat că Statul Major al Forţelor Terestre a finalizat operaţiunile necesare declarării capacităţii operaţionale iniţiale (IOC) a Grupului de luptă al NATO care va fi constituit în România în cadrul măsurilor aliate de întărire a vigilenţei pe Flancul Estic – enhanced Vigilance Activities (eVA).

Potrivit MApN, capacitatea operaţională iniţială realizată de SMFT este fundamentată pe baza autorităţii pe care Comandantul Suprem al Forţelor Aliate în Europa (SACEUR) o are pentru a coordona toate activităţile aliate de întărire a vigilenţei la nivelul NATO.

„În acest context, măsurile de creştere a vigilenţei (eVA) implementate de NATO reprezintă un mesaj decisiv al coeziunii şi determinării Alianţei. Aceste măsuri defensive au rolul de a creşte gradul de pregătire şi prevenire a oricăror tipuri de agresiuni la adresa Alianţei şi de a demonstra cu claritate angajamentul ferm al NATO pentru apărarea tuturor aliaţilor”, a precizat MApN.