Incidentul a fost relatat chiar de șoferul român pe un grup de Facebook dedicat turiștilor, acolo unde a cerut sfaturi de la alți membri după ce a rămas fără permis de conducere, întrebând dacă s-au confruntat cu o situație similară și cum au rezolvat.

Poliția elenă l-a lăsat fără permis de conducere

Spre deosebire de legislația din România, unde o astfel de faptă se sancționează de cele mai multe ori doar cu o amendă contravențională și, uneori, cu ridicarea vehiculului, în Grecia măsura este mult mai severă. Reținerea permisului de conducere este permisă prin lege, în funcție de gravitatea abaterii.

„Salutare grup… am primit o amendă în Grecia cu reținerea permisului pentru 20 de zile. A pățit cineva așa ceva? Cum ați rezolvat?”, a scris bărbatul pe grupul de Facebook.

În cazul de față, sancțiunea aplicată nu se limitează doar la amendă și suspendare temporară. Până la expirarea celor 20 de zile, șoferul nu mai are dreptul să conducă pe teritoriul Greciei și trebuie să își recupereze permisul de la secția de poliție indicată de autorități. Este important de menționat că suspendarea permisului nu este valabilă și în România, dar pentru abateri rutiere mai grave, autoritățile din țările membre UE pot face schimb de informații prin sistemul RESPER. În astfel de cazuri, România poate decide să ia măsuri suplimentare.

Grecia
SURSĂ FOTO: Dreamstime

Interdicția de a conduce va fi extinsă automat la nivelul tuturor statelor membre UE

Mai mult, o nouă directivă europeană prevede că, în cazul în care un permis este suspendat într-o țară pentru fapte grave, interdicția de a conduce va fi extinsă automat la nivelul tuturor statelor membre UE. Această măsură vizează consolidarea cooperării între autoritățile de trafic rutier din Uniunea Europeană și uniformizarea sancțiunilor aplicate șoferilor în spațiul comunitar.

Începând din toamna acestui an, Grecia va introduce un nou Cod Rutier, care va include sancțiuni și mai dure pentru abateri precum conducerea sub influența alcoolului, trecerea pe culoarea roșie a semaforului, utilizarea telefonului mobil la volan și depășirea vitezei legale. Aceste măsuri au fost adoptate cu scopul de a îmbunătăți siguranța rutieră și de a reduce semnificativ numărul accidentelor grave.