Creșterea prezenței militare americane în România

La reuniune anuală cu ambasadorii acreditați la București, președintele Klaus Iohannis a anunțat că dorește creșterea prezenței militarilor americani pe teritoriul României. La reuniunea care a avut loc la Palatul Cotroceni, șeful statului a spus că în această perioadă securitatea trebuie pusă pe primul loc, pe fondul exercițiilor militare cu armament real pe care Rusia le-a început la granița cu Ucraina.

”Problematica de securitate va fi prioritară în această perioadă. Astfel, în fața provocărilor recente de securitate este evident că avem nevoie de o acțiune mai puternică pe palierul descurajare și apărare, acțiune care trebuie articulată în spiritul unității și cooperării transatlantice și al angajamentelor din cadrul NATO. Rămâne un obiectiv important și creșterea prezenței militare americane în România. România se implică activ în procesele cu miză strategică la nivelul NATO și UE în ceea ce privește evoluțiile din Vecinătatea Estică și regiunea Mării Negre”, a precizat președintele Klaus Iohannis.

De asemenea, șeful statului a precizat că România este preocupată de situația de la granița cu Ucraina și de implicațiile pentru stabilirea euroatlantică.

”Suntem, în mod firesc, preocupați de situația de securitate din vecinătatea noastră, generată de desfășurarea masivă a trupelor ruse în proximitatea Ucrainei, și de implicațiile acesteia pentru stabilitatea euroatlantică. Chiar astăzi are loc o interacțiune importantă, în formatul Consiliului NATO-Rusia, complementară dialogului strategic americano-rus de la începutul săptămânii, cu privire la care am fost informați în timp real”, a spus președintele.

Amenințarea cu folosirea forței este inadmisibilă

Klaus Iohannis a mai spus că dialogul dintre Rusia și NATO trebuie să aibă ca reper principiile, valorile și angajamentele care reprezintă fundamentul Alinaței.

”Din perspectiva noastră, abordarea duală a NATO privind Rusia, pe care am susținut-o constant, trebuie să constea atât în măsuri ferme și credibile de descurajare, cât și în deschiderea, pe această bază, pentru dialog.

Este absolut necesară dezescaladarea concretă, pe teren, a situației de securitate. Amenințarea cu folosirea forței, precum și punerea sub semnul întrebării a parametrilor actuali ai arhitecturii europene de securitate sunt inacceptabile”, a adăugat Iohannis.