Norica Nicolai a comentat, într-o dezbatere organizată de DC News, situația în care se află Laurei Codruţa Kovesi. Aceasta candidează pentru funcţia de procuror-şef european iar negocierile pe acest subiect vor fi reluate după alegerile europarlamentare.

Norica Nicolai, cea care deschide lista ALDE la europarlamentare a spus totul despre soarta lui Kovesi.

„Ceea ce pot să vă spun e că după participarea mea la audierea candidaţilor, dacă doamna Kovesi ar fi finalizat acest proiect ar fi fost încă o dată un triumf al mediocrităţii în instituţiile europene. (…) Acest subiect se poate relua, în raport de configuraţia viitorului parlament, fără doamna Kovesi sau nu se mai poate relua deloc pentru că ştim bine, regulamentul prevede participarea de către 22 de state membre. Am văzut poziţiile Italiei şi mă tem că o retragere a Italiei din această formă de cooperare fare inutilă orice discuţie (…) Dacă Parlamentul European şi Comisia Europeană ar fi dorit un candidat susţinut de un stat membru, atunci ar fi declanşat o altă procedură.

Toţi s-au înscris în raport de competenţele lor profesionale şi aspiraţia sprea această înaltă funcţie. Doamna Kovesi, dacă ar fi obţinut această funcţie, ar fi compormis orice bătălie împotriva corupţiei în întreaga UE. Aşa că e bine cum stau lucrurile acum, probabil va intra în politică sau va face cu totul altceva, dar această funcţie este departe de a mai fi accesată de doamna Kovesi”, a declarat Norica Nicolai.