Ministrul Economiei Claudiu Năsui a solicitat Corpului de control să facă un raport referitor la modul în care a fost finanţat şi construit site-ul de comerţ exterior al României, după ce a descoperit că ultima ofertă de export publicată este din 8 octombrie 2012.

„Uitați cum arăta site-ul de comerț exterior al României.

Pagini întregi pe care sunt scrise texte de umplutură menite să existe doar în timpul construcției site-ului.

Am dat click de curiozitate pe „Modalități de susținere a exportului” și iată în imagine ce text apare. Ultima ofertă de export este din 8 octombrie 2012, în contextul în care site-ul trebuia, în teorie, să arate oportunități de export.

I-am rugat să închidă site-ul, mi s-a spus că nu se poate pentru că e făcut într-un proiect cu bani elvețieni și nu pot să-l închidă.

Am cerut corpului de control să facă un raport despre cum a fost finanțat și făcut acest „portal”. Efectiv și-au bătut joc.

Dacă ați fi investitor și ați vrea să investiți într-o țară în care arată așa site-ul, ați mai investi?”, a scris Claudiu Năsui pe pagina sa de Facebook.

Ministrul dorește facilitarea accesului investitorilor francezi în România

Pe de altă parte, Ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, Claudiu Năsui, şi-a exprimat determinarea de a facilita accesul investitorilor francezi pe piaţa românească prin accelerarea debirocratizării şi asigurarea unui cadru legislativ predictibil, favorabil iniţiativelor antrenoprenoriale.

Ministrul Claudiu Năsui a apreciat prezenţa economică franceză şi interesul companiilor franceze de a investi în România, exprimat şi de către reprezentanţi ai Consiliului întreprinderilor Franţa-România din cadrul Mişcării Întreprinderilor din Franţa (MEDEF), cu prilejul vizitei guvernamentale române la Paris din toamna anului trecut.

În primele nouă luni ale anului 2020, volumul schimburilor bilaterale a fost de 5,64 miliarde euro, în scădere cu 16,7% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, din care exporturile 2,94 miliarde euro, iar importurile 2,7 miliarde euro.

Balanţa comercială a înregistrat un excedent pentru România de 232,26 milioane euro, în scădere de la 392,18 miloane euro în aceeaşi perioadă a anului 2019. Aceste scăderi se datorează crizei generate de COVID-19.