Activităţile productive ale fabricilor americane au scăzut în septembrie la minimul ultimilor 10 ani, afectate în primul rând de diminuarea exporturilor.

Astfel, îngrijorările investitorilor, legate de o încetinire puternică a creşterii economice în trimestrul al treilea, s-au amplificat considerabil, arată un sondaj realizat de Institute for Supply Management (ISM).

Sondajul a fost publicat marţi după ce, săptămâna trecută, au fost date publicității date care arată o moderare a cheltuielilor de consum în luna august, informează presa internațională.

Încetinirea activităţilor economice este atribuită războiului comercial din ultimele 15 luni dintre Casa Albă şi China, care afectează încrederea oamenilor de afaceri şi subminează producţia.

”Situaţia este gravă. Nu se întrevede când se va opri declinul, riscul de recesiune este real”, a spus Torsten Slok, economist şef la Deutsche Bank Securities în New York.

Rezerva Federală – Fed a redus din nou dobânzile, în septembrie, după ce în iulie redusese costurile de împrumut pentru prima oară din 2008, pentru a susţine continuarea celei mai lungi creşteri economice din istorie.

Politicile comerciale, efect contrar

Preşedintele Fed, Jerome Powell, a spus că tensiunile din politicile comerciale şi incertitudinile mai ridicate exercit presiuni asupra investiţiilor şi exporturilor. Potrivit lui Powell, contacte ale băncii centrale au spus reprezentanţilor acesteia că incertitudinile provocate de politicile comerciale ”i-au descurajat să investească în afacerile lor”.

Indicele privind activităţile fabricilor calculat de ISM a scăzut în septembrie cu 1,3 puncte, la un nivel de 47,8 puncte, cel mai scăzut după iunie 2009, când se încheia recesiunea. Un nivel al indicelui sub 50 de puncte indică o contracţie în sectorul productiv, care reprezintă circa 11% din economia Statelor Unite.

Septembrie este a doua lună consecutiv când indicele a coborât sub pragul de 50 de puncte. Indicele este în scădere pentru a şasea lună consecutiv, iar evoluţia sa contrastează puternic cu redresarea unor date precum producţia industrială, care au arătat creşterea producţiei fabricilor.

Cu toate aacestea, indicele ISM ar trebui să coboare sub nivelul de 42,9 puncte pentru a semnala o recesiune economică.

Scade încrederea oamenilor de afaceri

Războiul comercial coincide cu atenuarea efectului pachetului de reduceri fiscale de 1.500 de miliarde de dolari adoptat în 2018.

ISM a anunţat că opiniile producătorilor ”reflectă continuarea scăderii încrederii oamenilor de afaceri”, notând şi că ”cea mai mare problemă continuă să fie comerţul mondial”.

Economişti intervievaţi de Reuters anticipau că indicele ISM va creşte la 50,1 puncte în septembrie.

În urma informaţiilor, dolarul a scăzut faţă de un coş de valute, preţurile titlurilor de Trezorerie au urcat, în timp ce cotaţiile acţiunilor au scăzut.

Încetinirea creşterii economice este scoasă în evidenţă şi de un raport separat din partea Departamentului de Construcţii, care a arătat că  în sectorul construcţiilor au crescut cheltuielile cu doar 0,1% în luna august. Datele aferente lunii iulie au fost revizuite în scădere, la stagnare, în loc de o creştere de 0,1% raportată iniţial.