Parlamentarii germani dezbat în aceste zile măsuri restrictive care ar urma să înlocuiască regulile epidemice actuale la nivel național și care vor expira la sfârșitul lunii. Cancelarul Angela Merkel, aflată la final de mandat, a catalogat drept ”dramatică” recrudescenţa infectărilor pe teritoriul ţării, care a crescut încă din luna octombrie, informează AP.

”Vom avea un Crăciun cu adevărat îngrozitor”

Institutul Robert Koch, agenția germană de control al bolilor, a anunțat că 65.371 de cazuri noi de Covid-19 au fost raportate într-o singură zi, continuând tendința ascendentă asupra căreia au avertizat experții cu doar câteva săptămâni în urmă.

„În prezent ne îndreptăm către o urgență gravă”, a declarat șeful agenției, Lothar Wieler. „Vom avea un Crăciun cu adevărat îngrozitor dacă nu luăm măsuri acum”, a avertizat el.

Wieler susține că Germania trebuie să-și crească rata de vaccinare la peste 75%, de la 67,7% cât este în prezent. Unele regiuni din Germania au rate de vaccinare de până la 57,6%, notează AP.

El a cerut închiderea cluburilor și barurilor, interzicerea evenimentelor cu multe persoane și ca accesul la zone părți ale vieții publice să fie limitat doar la cei cu certificate de vaccinare sau dacă au trecut prin boală.

Spitalele se luptă să găsească paturi pentru pacienții cu COVID-19

Wieler a avertizat că spitalele din Germania se luptă să găsească paturi pentru pacienții cu COVID-19 și pentru cei cu alte boli.

Mai mult, utilizarea mijloacelor de transport în comun ar putea fi posibilă numai în baza sistemului 3G (echivalentul certificatului verde) cu acces numai pentru vaccinați, vindecați și testați negativ.

Mai multe dintre landurile afectate, cum ar fi Saxonia, Bavaria şi, cel mai recent, Berlin au introdus noi restricţii vizând persoanele nevaccinate, primele afectate de această revenire a pandemiei.

Totodată, landurilor federale li se va acorda dreptul de a dpăstra anumite restricții în urma unor rezoluții decise în parlamentele respective. Acestea ar putea fi interzicerea sau restricționarea evenimentelor și întrunirilor recreative, culturale și sportive, interzicerea accesului în unități sanitare, a vânzării și consumului de alcool în public ori închiderea universităților.