Întrebat fiind despre starea sistemului medical din țară și dacă acesta este în prag de colaps sau nu, ministrul a negat acest lucru și a spus că deocamdată situația este una acceptabilă.

„Nu suntem într-un colaps medical, avem 243 de persoane în Terapie Intensivă, adresabilitatea la Unitățile de Primire Urgențe încă este acceptabilă. Avem cei care sunt asimptomatici sau sunt simptome ușoare care în acest moment au solicitat, mulți dintre ei, externarea; sunt locuri în spitale. Rămâne ca gestionarea de la o zi la alta a numărului de cazuri și în special cei cu simptomatologie severă și critică, care vor aglomera la un moment dat Terapiile Intensive, sunt cei care vor da și măsura acesteia”, a precizat Nelu Tătaru.

Ministrul Sănătății a vorbit și despre măsurile de relaxare luate până acum de Guvern. Acesta consideră că măsurile nu au fost luate prematur, Guvernul asumându-și o creștere a numărului de cazuri prin această relaxare.

„Nu. Măsurile de relaxare au fost nişte măsuri care erau asumate cu creșterea numărul de cazuri, în condițiile în care să respectau niște norme. Fiecare măsură de relaxare, de comun acord cu agentul economic care stătea în spatele acelei măsuri, am mers cu o serie de norme de funcţionare şi de desfăşurare a acelei activităţi. Respectarea acelor norme trebuia să aducă doar un minim de creștere, urmat de o scădere progresivă. Noi trebuia să avem măsuri de relaxare și la 1 iulie, nu s-a petrecut”, a mai spus ministrul.

În privința legii carantinării și izolării, Ministrul Sănătății este convins că aceasta va fi adoptată fără probleme pentru că „nu își va permite nimeni să vicieze o evoluție normală”.

„Eu cred că legea carantinei va trece, că nu îşi va permite nimeni, în acest moment, să vicieze, să spun, o evoluţie care ar trebui să fie normală. Avem o vară în care românii trebuie să trăiască cvasinormal, chiar dacă nu normal, vom trăi cu persistența unui virus la o manifestare subliminală, dar haideţi să ajungem la momentul acela”, a declarat Nelu Tătaru despre această lege.

Sursă foto: INQUAM/George Călin