Gama EOS (Electro Optical System), a cărei denumire a  fost preluată din mitologia greacă, fiind asociată Zeiței Zorilor, a debutat în martie 1987 prin lansarea modelului SLR EOS 650, dotat cu trei lentile EF interschimbabile, printre care modelul EF 35-70mm f/3.5-4.5.

Principala inovație adusă de sistem EOS a fost conectarea complet electronică a obiectivului cu corpul aparatului, moment care marchează practic o nouă generație de camere Autofocus SLR. Totodată, ușurința în utilizare și viteza foarte mare de funcționare au devenit în scurt timp atribute pentru care EOS a devenit sinonim cu performanța în fotografie.

Canon a fost un pionier în tehnologia optică, lansând modelul profesional EOS-1 în anul 1989. În 1993 compania a continuat să-şi extindă baza de utilizatori prin introducerea compactului model EOS 500 (EOS Kiss şi EOS Rebel XS în alte regiuni), iar în anul 2000 Canon lansa senzorul CMOS şi procesoarele de imagine cu performanţe ridicate DIGIC, elemente care au devenit emblematice pentru întregul portofoliu foto Canon.

În cadrul evenimentului aniversar EOS 25 de ani, Canon a prezentat în premieră în România cel mai nou DSLR, modelul EOS 650D, tizul primului model EOS din istorie.

Noul DSLR este primul EOS cu sistem dual AF, ce asigură detalii excepţionale la fotografiere și focalizare continuă la filmare. Camera este propulsată de un senzor Hibrid CMOS de 18 megapixeli şi procesare DIGIC 5 foarte puternică, ce permite capturarea de imagini precise, cu rezoluţie maximă, de până la 5 cadre pe secundă. Ecranul tactil capacitiv rabatabil, permite operaţiuni rapide şi uşoare, oferind acces instant către o vastă colecţie de setări şi moduri de decor.
In plus, senzorul de 18 megapixeli APS Hybrid CMOS asigură rezoluţii extrem de ridicate, imagini bogate în culori şi detalii, la  dimensiunea unui poster. Ideal pentru înregistrarea în lumină scazută, fără flash, camera prezintă un interval ISO 100-12.800, permiţând capturarea de imagini naturale, cu zgomot minim, în timp ce un ISO extins la 25.600 oferă posibilitatea fotografierii în condiţii de luminozitate foarte scazută. Procesarea 14bit de imagine DIGIC 5 oferă tranziţii fine şi subtile între tonuri de culoare, precum cele ale cerului seara, în timp ce puterea sporită de procesare, face camera ideală pentru înregistrarea de activităţi precum fotbalul sau alte sporturi.

EOS 650D – caracteristici de bază
•    Senzor APS-C  Hybrid CMOS de 18 MP
•    Înregistrare Full-HD cu control manual şi  auto-focus continuu
•    Înregistrare continuă la 5 fps
•    Ecran tactil rabatabil Clear View LCD II
•    Sensivitate ISO 100-12,800, extensibilă până la ISO 25,600
•    Auto-focus în 9 puncte
•    Transmițător Speedlite încorporat