Sistemul Canon EOS şi-a făcut debutul în martie 1987 odată cu lansarea camerei EOS 650 SLR şi a trei lentile EF interschimbabile, printre care modelul EF 35-70mm f/3.5-4.5. Luna aceasta, sistemul EOS va sărbători aniversarea a 25 de ani de existenţă.
Abreviere de la “Electro Optical System” şi în acelaşi timp purtând numele zeiţei zorilor din mitologia greacă, seria EOS a fost primul sistem complet electronic montat pe un obiectiv, reprezentând o nouă generaţie de camere AF SLR. În timpul erei camerelor de filmat, modelele EOS SLR au fost apreciate de o mulţime de utilizatori pentru tehnologiile lor inovatoare şi design-ul bazat pe concepte cheie de la Canon precum viteză ridicată şi uşurinţă în utilizare. Pe durata acestei perioade, Canon a fost un pionier în tehnologia optică, lansând modelul profesional EOS-1 în anul 1989. În 1993 compania a continuat să-şi extindă baza de utilizatori prin introducerea compactului model EOS 500 (EOS Kiss şi EOS Rebel XS în alte regiuni).

După lansarea modelului EOS D30 în anul 2000, când popularitatea camerelor digitale SLR era în creştere, Canon a dezvoltat tehnologii avansate cum ar fi senzorul CMOS şi procesoarele de imagine cu performanţe ridicate DIGIC, într-un efort de a livra produse care au îndeplinit viziunea companiei în privinţa calităţii ridicate a imaginilor, uşurinţă în utilizare şi viteză ridicată.