Acest nivel este cel mai mare de la introducerea monedei în 1999.
În condițiile în care BCE împrumută băncile cu sume tot mai mari, acestea în loc să se împrumute între ele întorc banii la BCE, ceea ce demonstrează că încrederea din sistemul bancar european este la cote de avarie.
BCE a împrumutat luna trecută 523 de bănci din zona euro cu suma record de 489 miliarde euro pe o perioadă de 3 ani, pentru a fi menținute fluxurile de credit către economiile celor 17 țări din zona euro pe durata crizei datoriilor suverane. Banii au fost pompați de BCE la dobânda de referință de 1%.
Creșterea depozitelor sugerează că băncile plasează excedentul de numerar la BCE, la dobânda overnight de 0,25%, ceea ce implică asumarea unei pierderi decât plasarea acestor sume în credite cu dobânzi mai mari.
Practic, acesta e un semn că băncile acceptă pe moment o pierdere în căutarea unui loc sigur pentru lichiditățile lor, pe fondul îngrijorărilor legate se sănătatea sistemului financiar al regiunii.
Discountul de peste 40% oferit de UniCredit a îngrijorat investitorii
Ochii sunt ațintiți în prezent pe gigantul bancar italian UniCredit, care derulează în prezent un plan de majorare de capital prin care vizează strângerea din piață a 7,5 miliarde euro. Pentru a se asigura de atingerea acestui nivel, UniCredit a anunțat un discount uriaș emisiunile de drepturi, de 43%, ceea ce a afectat puternic prețul acțiunilor tranzacționate pe bursă.
În prima zi de la anunțarea planului, acțiunile UniCredit au căzut cu 14%, iar la finalul sesiunii de ieri pierderea se adâncise la peste 60%. Impactul dezastruos al planului de majorare de capital anunțat de UniCredit, care are al doilea deficit de capital ca mărime din zona euro, îngrijorează investitorii cu privire la succesul viitoarelor acțiuni de strângeri de capital de către bănci.
Astăzi, acțiunile UniCredit recuperau o mică parte din pierdera suferită în ultimele zile, crescând cu 5%.
Din împrumuturile acordate de BCE, cele mai mari sume s-au îndreptat către băncile italiene. Astfel, suma primită de Banca Italiei de la BCE pentru băncile italiene a ajuns la circa 210 miliarde euro la finalul lui 2011, față de 41,3 miliarde euro cât era la jumătatea anului trecut.