Într-un comunicat dat publicităţii, consiliul de administraţie al Fondului a anunţat că a avut un “briefing neoficial” din partea echipelor sale în legătură cu situaţia economică din Venezuela şi a precizat că evaluarea regulamentară a acestei ţări cunoaşte “o întârziere de 87 de luni”. Preşedintele venezuelean, Hugo Chavez, este de multă vreme un critic al Fondului Monetar Internaţional pe care îl acuză că este un “mecanism în mâinile imperialismului nord-american”. Relaţiile dintre Fond şi Hugo Chavez au fost deteriorate profund când, în aprilie 2002, instituţia de la Washington şi-a declarat sprijinul pentru un guvern efemer instalat în urma unei lovituri de stat – ratate, însă – împotriva preşedintelui venezuelean.

În 2007, liderul venezuelan a lansat o Bancă a Sudului pentru a se emancipa în raport cu FMI şi Banca Mondială, dar nu a pus niciodată în practică ameninţările de a se retrage din cele două instituţii internaţionale. Fapt extrem de rar, Fondul a salutat la jumătatea lunii februarie recenta decizie a autorităţilor de la Caracas de a devaloriza cu 31,75% moneda naţională – bolivar -, pentru a contracara “atacurile speculative”. Printre statele membre ale FMI numai Somalia are o întârziere mai mare decât Venezuela. În criză profundă de la sfârşitul anilor 1980, ţara din Cornul Africii nu a mai fost evaluată de Fondul Monetar internaţional de peste 22 de ani.

În conflict cu instituţia financiară, Argentina are o întârziere mai mare de cinci ani. Teoretic, statele membre ale FMI sunt obligate să se supună evaluării anuale a economiei, însă această obligaţie, în cazul în care nu este respectată, nu atrage sancţiuni, arată Agerpres.