Singapore vrea să creeze insule artificiale

Singapore are de gând să construiască insule artificiale în largul coastei sale estice. Decizia are ca scop protejarea teritoriului său de amenințarea crescută a creșterii nivelului mării.

Creșterea nivelului mării vine pe fondul schimbărilor climatice, potrivit unui anunț făcut de unul dintre miniștrii orașului-stat asiatic.

Proiectul, numit „Long Island,” va demara studii de inginerie și impact asupra mediului în 2024 și se va desfășura pe o perioadă de cinci ani, conform declarațiilor ministrului pentru Dezvoltare Națională, Desmond Lee.

Noile teritorii create artificial vor acoperi o suprafață de 800 de hectare, oferind mai mult spațiu pentru locuințe, parcuri și industrii în acest oraș-stat dens populat.

Cu o populație de 6,2 milioane de locuitori, Singapore, format din 63 de insule, se confruntă cu provocarea densității populației și amenințările crescânde ale creșterii nivelului mării.

singapore harta
SURSA FOTO: Dreamstime

Lucrările ar putea costa 74 miliarde de dolari americani

Prim-ministrul Lee Hsien Loong a avertizat în 2019 că această creștere a nivelului mării reprezintă o „amenințare gravă” pentru Singapore. El a adăugat că tariful lucrărilor necesare pentru protejarea zonelor costiere ar putea ajunge la peste 100 de miliarde de dolari din Singapore (74 miliarde de dolari americani) în următorii 100 de ani.

Proiectul „Long Island” propune construirea de insule artificiale pentru a forma o „linie de apărare” împotriva creșterii nivelului mării. Agențiile guvernamentale au luat în considerare și construirea unui dig înalt de trei metri de-a lungul întregului țărm. Acesta ar putea genera perturbări semnificative pentru parcuri și necesită stații de pompare care ar ocupa o suprafață echivalentă cu 15 terenuri de fotbal.

Trebuie să se examineze impactul asupra mediului

Specialiștii atrag atenția asupra necesității unor „studii aprofundate” care să examineze impactul asupra mediului marin și asupra terenurilor construite. Adam Switzer, expert în științele zonelor costiere, subliniază importanța evaluării impactului asupra curenților de coastă și asupra fundului marin.

De asemenea, se propune luarea în considerare a soluțiilor naturale, cum ar fi dezvoltarea:

  • mangrovelor
  • vegetației marine
  • recifelor de corali, în paralel cu proiectul artificial

Cu o vastă experiență în construcții și amenajări, inclusiv aeroportul Changi, cartierul financiar Marina Bay și portul Tuas, Singapore caută soluții sustenabile pentru a-și proteja teritoriul împotriva efectelor schimbărilor climatice.