„Prezentul mesaj constituie o centralizare a principalelor revendicări care motivează acţiunile de protest iniţiate de către Sindicatul Independent al Aeroportului Internaţional „Avram Iancu” Cluj, pentru apărarea drepturilor şi intereselor organizaţionale ale membrilor săi, dar şi ale tuturor angajaţilor din cadrul aeroportului”, a informat într-un comunicat sindicatul, precizând că vor avea loc proteste azi, 19 martie, precum şi mâine, 20 martie, în intervalul orar 15:15-16:15, în fața Consiliului Județean Cluj.

Sindicaliştii au mai multe revendicări, ce vor fi notificate și către alte autorități ale statului. „Acţiunile vădit ilegale, discreţionare şi justificate de orgolii şi interese personale ale conducerii Consiliului Județean Cluj și ale președintelui Alin Păunel Tişe împotriva activității și dezvoltării aeroportului, dar și a intereselor întregii comunități, au determinat luările noastre de poziție din ultima perioadă. Întelegând pe deplin, lipsa oricărui interes public manifestat de către autoritatea tutelară, Consiliul Judeţean Cluj, pe timpul actualului mandat al președintelui Alin Păunel Tişe, de susţinere a dezvoltării celui de-al doilea cel mai important aeroport al ţării, dorim să prezentăm în continuare motivaţia acţiunilor de protest și revendicările noastre: construirea unui terminal cargo de către Consiliul Județean Cluj în cadrul aeroportului. În ultimii 3 ani au fost transmise zeci de solicitări către autoritatea tutelară fără a se primi însă niciun răspuns. Cererea mare de la operatorii logistici nu poate fi satisfăcută fără un terminal dedicat, existând riscul ca aceștia să își mute operațiunile pe un alt aeroport”, a informat sindicatul.

Acesta cere şi inițierea exproprierilor necesare finalizării proiectului pistei de 3.500 metri. „Strategiile pe termen scurt ale companiilor aeriene care au zboruri pe Aeroportul Internațional Cluj sunt de a opera cu avioane din ce în ce mai mari, care necesită o pistă mai lungă decât cea actuală. Consiliului Județean Cluj i-au fost comunicate aceste aspecte în repetate rânduri, dar nu au fost inițiate acțiuni concrete de expropriere”, mai precizează sindicatul.

Protestatarii cer şi aprobarea și susținerea planului de dezvoltare al Aeroportului pentru 7 milioane pasageri pe an.

„Activitatea Aeroportului se raportează permanent la un mediu internațional extrem de competitiv și în permanentă evoluție. Orice blocaj al proiectelor aeroportuare nu va conduce la stagnare, ci la un previzibil declin. Din păcate, interesele președintelui Consiliului Județean Cluj în timpul mandatului său politic sunt mai degrabă personale, decât profesionale, de garant al dezvoltării județului, însă atât pentru noi, cât și pentru clujeni, un aeroport modern cu o rețea și mai mare de destinații, va aduce dezvoltare și prosperitate în regiune, precum și mii de noi locuri de muncă”, adaugă ei.

Aceştia mai cer ca bugetul aeroportului să nu fie redus. „Nu mai dorim masacrarea bugetului pentru anul 2019 de către interpușii președintelui Consiliului Județean Cluj, așa cum s-a întâmplat în anul 2018”, spun aceştia.

O altă problemă este gestionarea contractului de concesiune a parcării aeroportului. „Chiar dacă au fost anunțate reparații, întreaga suprafață de aproximativ 2 hectare necesită lucrări și nu doar mici cosmetizări”, spun ei.

Sindaliştii cer totodată încetarea oricăror acțiuni de șicanare și alungare a managementului aeroportului și numirea unor persoane care să servească planurilor Președintelui pentru vânzarea sau concesionarea acestuia.

„Întreaga echipă de profesioniști a Aeroportului și-a dovedit competența prin rezultatele deosebite înregistrate, atât de trafic aerian, cât și economice. Nu există motive reale care să ducă la demiterea managementului, ci doar interesele personale ale președintelui Alin Tișe. Evident că acestea nu sunt spre binele Aeroportului sau ale județului Cluj. De asemenea, prin vânzarea sau concesionarea aeroportului, către grupul de investitori turci Limak, comunitatea și județul Cluj ar fi private de o sursă de venit, iar cu noi, salariații, nu se știe ce se va întâmpla”, adaugă ei.