Sindicaliștii SANITAS au anunțat miercuri că au declanșat procesul împotriva Guvernului României. Aceștia au menționat că aproape 75.000 de membri ai lor s-au alăturat inițiativei. Ei au venit să sprijine acțiunea de a da Executivul în judecată.

”Am declanşat procesul împotriva Guvernului României. Aproape 75.000 de membri SANITAS s-au alăturat iniţiativei şi au venit lângă noi pentru a da Guvernul în judecată”, au spus cei de la SANITAS.

Sindicaliștii SANITAS cer implementarea Legii salarizării bugetarilor

Ei solicită implementarea completă a Legii salarizării bugetarilor (Legea 153/2017) pentru toți membrii SANITAS. Sindicaliștii cer acest lucru pentru toată lumea, indiferent de categoria din care fac parte, în cadrul sectorului Sănătate și Asistență Socială.

Cei de la SANITAS au comunicat că au inițiat procesul de mai bine de două luni. Liderii locali și județeni ai Sindicatului au colectat semnături. Ei au avut discuții cu o firmă de avocatură și procesul a început. De asemenea, au exprimat dorința de a recupera toate veniturile salariale pe care Guvernul le datorează membrilor lor pentru ultimii trei ani.

Toate categoriile de personal din sănătate sunt afectate

Ei au subliniat că toate categoriile de personal din sistemul de sănătate sunt afectate de neaplicarea legii. Este vorba de la personalul medical la cel nemedical (TESA).

Pe listă sunt infirmiere, îngrijitoare, brancardieri, personalul contractual sau funcționarii publici din DSP și salariații din toate specialitățile din domeniul Asistenței Sociale.

Guvern
Guvernul Romaniei/SURSA FOTO: Dreamstime

Majorări salariale obținute în urma negocierilor din vară

Amintim că în vară, salariații reprezentați de Sanitas au obținut, în urma unor negocieri dificile între liderii sindicali și reprezentanții Guvernului o serie de îmbunătățiri salariale.

Printre realizările obținute de reprezentanții Sanitas s-a numărat încadrarea tuturor salariaților din Anexa II și Anexa VIII la Legea 153/2017 (atât cei din domeniul Sănătății, cât și cei din asistență socială) la nivelul maxim al salariului de bază prevăzut de lege.

Sindicaliștii au reușit să obțină majorări salariale pentru toate categoriile de angajați din domeniul sănătății. Sursa de finanțare pentru aceste creșteri s-a stabilit să fie Fondul Național Unic de Sănătate (FNUASS), nu bugetele instituțiilor medicale.