Simona Halep schimbă regulile în lumea tenisului

Potrivit unuia dintre avocații Simonei Halep, Bogdan Stoica, spune că strategia de apărare a tenismenei noastre s-a concentrat pe obținerea unei reduceri substanțiale a pedepsei impuse de ITIA. Astfel, cei patru ani de suspendare s-au transformat în doar nouă luni, ceea ce i-a permis Simonei să revină pe teren începând cu primăvara. Deși a participat la un singur turneu, Miami Open, după aceea, pentru că ori s-a retras voluntar, ori nu a primit invitații la alte competiții.

Stoica a dezvăluit că echipa a analizat mai multe variante și a investigat chiar posibilitatea unui sabotaj îndreptat împotriva sportivei. El este încrezător că acest caz va avea un impact semnificativ asupra lumii sportului.

“Am citit și am încercat să încadrăm cazul Simonei în cazuistica cu care se mai confruntaseră alte sporturi și tenisul. La început am avut absolut toate scenariile pe masă. Când zic toate scenariile mă refer nu numai la contaminare, ci și la sabotaj. Căci ne-am gândit inclusiv la asta, la sabotaj. După ce am făcut primele testele de păr la Paris a devenit 100% cert că e vorba de contaminare”, a declarat Bogdan Stoica pentru podcastul “Vreau să știu”. Dosarul va crea un precedent în cazurile de dopaj accidental.

S-a creat un precedent

Avocatul jucătoarei din România este ferm convins că acest caz va genera schimbări semnificative în lumea sportului, având în vedere că conceptul de „contaminare accidentală” a fost destul de rar acceptat până acum. Stoica a adăugat că a durat o perioadă semnificativă de timp până când au reușit să identifice sursa contaminării. Acest lucru a fost considerat cel mai important aspect în întregul caz. Fără a descoperi sursa, sancțiunea aplicată ar fi fost automat de patru ani conform regulamentului. Dosarul Simonei Halep va stabili un precedent, care va fi luat în considerare de către orice alt tribunal în viitor.

“A durat mult până am reușit să descoperim sursa. Era cel mai important lucru în toată economia dosarului nostru. În lipsa descoperirii sursei, nu poți vorbi decât de o sancțiune de patru ani. Regulamentul prevede by default (n.r. – din oficiu) patru ani. Dosarul va crea un precedent, de care niciun alt tribunal nu va putea să nu țină seama”, a mai spus Stoica.

Deși Simona Halep s-a întors pe teren, Bogdan Stoica este nemulțumit de rezultatul obținut la procesul de la TAS. Avocatul a subliniat că, după părerea sa, cele nouă luni de suspendare sunt injuste, deoarece sancțiunea ar fi putut fi mai mică. Cu toate acestea, el a menționat că în proces există și o componentă politică, iar decizia a fost luată în unanimitate. Acest lucru înseamnă că chiar și expertul desemnat de ITIA, Ulrich Haas, a fost de acord cu sancțiunea de nouă luni. Stoica a sugerat că ceilalți doi arbitri implicați în proces ar fi putut fi de acord cu o sancțiune mult mai mică.

“Noi considerăm că acele nouă luni sunt nemeritate. În sensul în care sancțiunea care s-a aplicat putea să fie mai mică. Dar trebuie să înțelegeți că există și o componentă de politică acolo și că hotărârea a fost dată în unanimitate.

Asta înseamnă că inclusiv expertul numit de ITIA (n.r. – Ulrich Haas) a fost de acord cu sancțiunea de nouă luni, în condiții în care, putem să ne imaginăm, ceilalți doi arbitri s-ar putea să fi fost de acord cu o sancțiune mult mai mică”, a mai spus Bogdan Stoica.