Simona Halep NU a vrut să fie judecată de un arbitru român

Simona Halep a luat o decizie neașteptată la Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS). Ea a optat să nu fie judecată de un arbitru român. În schimb, a preferat ca dosarul său să fie examinat de un arbitru din Statele Unite.

La procesul desfășurat la TAS, Simona Halep a avut opțiunea de a selecta un arbitru român, însă a surprins pe toată lumea prin refuzul de a fi judecată de un conațional.

Simona Halep a călătorit către Lausanne marți, pentru a participa la procesul care va avea loc în urma apelului ei, împotriva suspendării de patru ani. Procesul este planificat să se desfășoare în intervalul 7-9 februarie.

Halep, fostă numărul unu mondial în clasamentul WTA, a făcut o alegere surprinzătoare prin selectarea unui arbitru american, Jeffrey G. Benz, în locul unui arbitru român. Această decizie ar putea să surprindă pe mulți dintre fanii săi, mai ales pe români.

Procesul Simonei Halep la TAS va implica trei arbitri, reprezentând un complet de judecători, format astfel:

  • Echipa Simonei Halep va desemna unul dintre arbitri.
  • Agenția Internațională pentru Integritatea Tenisului (ITIA) va desemna al doilea arbitru.
  • Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) va numi al treilea arbitru, care va îndeplini funcția de președinte al completului.

Conform datelor oferite de Euronews România, chiar dacă regulamentul îi permitea Simonei Halep să selecteze un arbitru membru al TAS din România, echipa sa a ales un american.

Fostul patinator Jeffrey G. Benz a fost persoana selectată de Halep. Acesta a analizat și cazul de dopaj al patinatoarei ruse Kamila Valieva, care a fost suspendată pentru patru ani.

La TAS sunt aproximativ 400 de arbitri, iar printre aceștia activează și doi români. Este vorba despre Cristian Jura și Daniel Vișoiu.

În ciuda prezenței a doi arbitri români în cadrul Tribunalului de Arbitraj Sportiv (TAS), Halep nu i-a implicat în procesul său. Motivul probabil pentru alegerea unui arbitru american ar putea fi legat de faptul că unul dintre avocații săi, Howard L. Jacobs, este originar din Statele Unite.

simona halep
Simona Halep / SURSA FOTO: Dreamstime

Kamila Valieva, un caz similar cu cel al Simonei Halep

Kamila Valieva, tânăra sportivă care a făcut istorie pentru Rusia la Jocurile Olimpice de Iarnă de la Beijing din 2022 prin câștigarea medaliei de aur la patinaj artistic pe echipe, a fost și ea sancționată cu o suspendare de patru ani de către TAS. Acest lucru provoacă îngrijorare campioanei noastre, Simona Halep.

Valieva a fost penalizată de către Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) după ce a fost depistată pozitiv pentru trimetazidină, o substanță interzisă ce poate îmbunătăți performanțele sportive.

Kamila Valieva a recunoscut că a luat din greșeală medicamentele bunicului său. Medaliile obținute la Jocurile Olimpice din 2022 vor fi redistribuite către următorii sportivi din clasament.

Intrarea în vigoare a suspendării ei a fost în decembrie 2021, ceea ce înseamnă că tânăra rusoaică ar putea să revină în competiții la Jocurile Olimpice din 2026 de la Milano-Cortina.

Decizia Tribunalului de Arbitraj Sportiv (TAS) în cazul lui Valieva este primită cu îngrijorare în rândul echipei Simonei Halep, deoarece și strategia lor de apărare se bazează pe presupunerea unei contaminări.

Referitor la Simona Halep, s-a relatat că suplimentul de colagen, recomandat de Academia lui Mouratoglou, a fost găsit contaminat cu Roxadustat, o substanță interzisă. Ca urmare, atleta din România a primit o suspendare de 4 ani.