Simona Halep este încrezătoare în șansele sale

Simona Halep a pledat nevinovată în fața judecătorilor TAS iar acum are mari speranțe de viitor.

Toată atenția este îndreptată acum spre șansele Simonei Halep de a evita suspendarea. Iată ce s-a întâmplat în culisele procesului de la TAS, care a avut loc pe parcursul a trei zile, între 7 și 9 februarie 2024.

„Nu pot să vă spun absolut nimic despre ce a fost la audiere. Dar pot să spun că audierea aceasta mi-a dat şansa să îmi prezint apărarea şi vreau să vă spun că încrederea mea este intactă referitoare la adevăr.

Şi sunt foarte încrezătoare că adevărul va ieşi la iveală şi se va demonstra că nu am avut intenţia de a mă dopa vreodată şi nici nu m-am dopat vreodată”, a transmis Simona Halep, vineri, 9 februarie, după ultima zi de audieri TAS.

Curând după acest moment, sportiva a postat un mesaj pe Instagram:

„Trei zile intense pentru a-mi demonstra nevinovăția. Vreau să le mulțumesc în special lui Howard, Claude și Bogdan pentru minunata muncă pe care au depus-o”, a scris Halep, noaptea trecută.

Tenismena din Constanța i-a menționat în discursul său pe Instagram avocații ei, Howard Jacobs și Bogdan Stoica, precum și pe juristul elvețian Claude Ramoni, pe care Simona l-a angajat la recomandarea lui Howard Jacobs.

Claude Ramoni este expert în litigii comerciale și sport și este cofondator al firmei „Libra Law”, alături de spaniolul Jorge Ibbarola, cunoscut pentru conexiunile sale la TAS. Ibbarola a reprezentat echipe precum FCSB și CFR Cluj, precum și fostul halterofil Nicu Vlad în procesele de la Tribunalul de Arbitraj Sportiv.

ITIA a adus la TAS experți de top în sprijinul acuzării

Verdictul pentru Simona Halep este dificil de anticipat în acest moment. Situația este complexă pentru ea, mai ales că Agenția Internațională pentru Integritate în Tenis (ITIA), care a suspendat-o, a adus la audieri doar experți de frunte din cele mai respectate laboratoare.

Experții angajați de ITIA au încercat să ofere o explicație științifică care să arate că substanța interzisă roxadustat nu a ajuns accidental în organismul jucătoarei, prin contaminare. În prezentările lor, au detaliat în mod meticulos procesul de contaminare și au explicat cum acesta se raportează la cazul de față.

Potrivit ITIA, Simona Halep este acuzată că nu a menționat utilizarea suplimentului Keto MCT în Formularul de Control Antidoping (DCF) pentru testul ei de urină de la 29 august 2022, și că nu a comunicat această informație nici în cadrul interviului cu ITIA din 26 octombrie 2022.

Candice Gohier, din partea Custom Food Packaging, a achiziționat un pachet de suplimente nutritive în valoare de 856 de euro pentru Academia Mouratoglou, în numele Simonei Halep.

Simona-Halep
Simona Halep / SURSA FOTO: Inquam Photos / Daniel Stoenciu

Circumstanțe agravante în cazul Simonei Halep

În cadrul procesului TAS, s-a pus accentul pe circumstanțe agravante în cazul Simonei Halep. Conform Codului Mondial Antidoping, dacă se dovedește că Simona a folosit intenționat roxadustat pentru a-și îmbunătăți performanța, sancțiunea pentru astfel de abateri poate fi majorată cu până la doi ani. În prezent, Halep este suspendată până pe data de 6 octombrie 2026.

La tribunalul independent „Sports Resolutions”, reprezentanții ITIA au invocat circumstanțe agravante împotriva Simonei Halep.

În acel moment, Simona Halep a fost acuzată de „dopaj sistematic și sofisticat”, implicând stimularea sanguină între martie și septembrie 2022, în timp ce participa la turneele de la Wimbledon și US Open.

În urma constatării unor „nereguli” în datele pașaportului biologic al Simonei Halep, au apărut problemele sanguine. Cu toate acestea, tribunalul a respins circumstanțele agravante și a decis să o suspende pe Simona Halep pentru o perioadă de patru ani.

Haos în declarațiile echipei lui Patrick Mouratoglou

Personalul care făcea parte din echipa Simonei Halep și care a recomandat respectivul supliment de colagen controversat poate fi, de asemenea, supus sancțiunilor în acest caz, potrivit Fanatik.

Patrick Mouratoglou, antrenorul lui Simona Halep, și fizioterapeutul Candice Gohier, au fost audiați la TAS. Există posibilitatea ca, potrivit normelor WADA, cei doi să fie considerați complici la încălcarea regulamentelor antidoping. În cazul lui Candice Gohier, s-ar putea să fie acuzată și de administrare a unui supliment conținând substanțe interzise.

Simona-Halep
Simona Halep / SURSA FOTO: Inquam Photos / Ovidiu Micsik

Rolul jucat de fizioterapeuta Candice Gohier

Potrivit unor surse din lumea tenisului care sunt familiare cu acest caz, fizioterapeuta Candice Gohier a jucat un rol crucial în demonstrarea nevinovăției Simonei Halep și în evidențierea lipsei de intenție de a se dopa. Ea a fost cea care a făcut comanda pentru achiziționarea suplimentelor de la compania canadiană Quantum Nutrition Inc, folosind banii academiei Mouratoglou.

De asemenea, Gohier a fost responsabilă de pregătirea suplimentelor care au fost trimise Simonei la New York. Ea a supervizat procesul de amestecare, umplere, sigilare și ambalare a produsului contaminat Keto MCT, furnizat de companie.

Conform informațiilor obținute de Fanatik, declarațiile lui Patrick Mouratoglou și ale membrilor echipei sale audiați de TAS au fost contradictorii și au dat naștere la confuzii.

Conform documentelor depuse la TAS, se precizează că analizele efectuate în laboratoarele acreditate nu au confirmat contaminarea suplimentului administrat Simonei Halep. De asemenea, se menționează că firma canadiană care a distribuit suplimentul respectiv a furnizat produsul și altor sportivi, iar în niciun alt caz nu s-au semnalat probleme de dopaj.

Potrivit surselor, avocatul american Howard Jacobs a adoptat o strategie specială pentru a apăra cazul Simonei Halep, la Lausanne, bazată pe delegarea responsabilității către staff. Aceeași tactică a fost folosită cu succes în cazul Mariei Sharapova, unde a reușit să obțină o reducere a suspendării de la 2 ani la 15 luni. În plus, din Lausanne a venit informația că fostul antrenor al Simonei, Patrick Mouratoglou, și-a asumat responsabilitatea pentru testul pozitiv de dopaj al lui Halep.

Cum a arătat apărarea Simonei Halep

În ciuda provocărilor, cei trei avocați și ceilalți șase experți angajați de Simona Halep au avut oportunitatea să evidențieze că substanța interzisă descoperită în corpul său (0.2 nanograme/mililitru de roxadustat) a provenit exclusiv din suplimentul Keto MCT și nu dintr-o altă sursă, așa cum a continuat să susțină Agenția Internațională pentru Integritate în Tenis cu dovezi științifice argumentate, inclusiv la Lausanne.

Verdictul Tribunalului de Arbitraj Sportiv (TAS) este așteptat să fie comunicat în următoarele săptămâni.

„Părțile au fost informate că, în prezent, Comisia TAS însărcinată cu acest caz va delibera și întocmi hotărârea arbitrală care să conțină decizia și motivarea acesteia. Nu a fost anunțată o dată anume în ceea ce privește notificarea deciziei finale”, a anunțat TAS, la finalul audierilor.

„Toată lumea știe că pentru orice fel de suplimente este nevoie de un certificat antidoping, o analiză, iar Simona și staff-ul ei nu au făcut acest lucru. Greu de înțeles de ce, în condițiile în care WADA, dar și ANAD au atenționări pe site pentru riscul consumului de suplimente. Nu există scuza: am citit prospectul și era în regulă”, au declarat specialiști antidoping, pentru Fanatik.

Simona Halep
Simona Halep / SURSA FOTO: Inquam Photos, Melinda Nagy

Lui Halep i-ar fi fost administrate metale grele

În jurul procesului Simonei Halep la Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) circulă o variantă cu adevărat gravă. Se susține că suplimentul controversat de colagen, administrat de echipa lui Patrick Mouratoglou, ar fi conținut metale grele toxice pentru organism, precum arsenic, cadmiu și mercur.

Halep a declarat că a folosit Keto MCT timp de 5 zile, între 23 și 28 august 2023, cu o pauză pe 24 august.

În formularul de doping de la US Open 2022, Halep a menționat utilizarea a trei suplimente: „Halo”, „Schinoussa recovery-drink” și „Keto MCT”. Totuși, la testul de urină de pe 29 august 2022, s-a depistat o cantitate foarte mică de roxadustat, substanța interzisă, care ar fi provenit din Keto MCT contaminat.

Potrivit WADA, sportivul este întotdeauna responsabil pentru prezența unei substanțe interzise în corpul său, chiar dacă aceasta a fost utilizată din greșeală sau a fost furnizată de altcineva. Acesta este cunoscut drept principiul răspunderii obiective.