Politicianul în vârstă de 75 de ani a fost întâmpinat în piaţa sediului preşedinţiei, Palatul Quirinale, de mii de persoane care l-au huiduit şi l-au numit ‘un păcălici’. În paralel, mulţimea a scandat numele potenţialului succesor, Mario Monti. Italienii au ieşit în stradă încă de la primele ore ale după-amiezii pentru a aştepta oficializarea demisiei premierului. Italienii l-au aşteptat pe Berlusconi pe notele compoziţiei ‘Aleluia’ de Handel într-o atmosferă de sărbătoare creată de confirmarea demisiei anunţată marţi. Grupuri de italieni cu pancarde de ‘rămas-bun’ /’Bye-bye’/ pentru Silvio Berlusconi au cerut, în cor, ca ziua de 12 noiembrie să fie celebrată ‘eliberarea Italiei’.

Silvio Berlusconi a părăsit puterea sâmbătă în huiduieli şi insulte la Roma, întorcând o pagină de aproape 20 de ani punctată de scandaluri sexuale şi procese pentru corupţie în Italia, ţară aflată acum pe punctul de a se asfixia financiar.

Acuzat de a fi subminat credibilitatea ţării sale, mogulul media, 75 de ani, şi-a prezentat demisia după adoptarea de către parlament a măsurilor economice destinate să liniştească pieţele şi partenerii săi internaţionali.

Aceasta a fost acceptată de preşedintele republicii Giorgio Napolitano care urmează, cu excepţia unei surprize enorme, să îl numească în locul său pe fostul comisar european Mario Monti, 68 de ani, aminteşte AFP.

Umilit, Berlusconi a trebuit sa părăsească palatul prezidenţial Quirinale pe uşa din spate în timp ce în faţa intrării principale, manifestanţii aplaudau, urlau de bucurie şi strigau ‘bufon, bufon!’.

Cu o oră înainte, el a fost salutat cu strigăte obscene, dar şi cu ‘mafiot!’, ‘ruşine!’, ‘închisoare!’ ‘gata!’… sau chiar ‘primăvară, primăvară’, o aluzie probabilă la revoluţiile arabe ce au răsturnat dictatori.

Apropiaţilor săi, el le-a mărturist că simte o ‘profundă amărăciune’, potrivit agenţiei italiene Ansa.

Purtat în triumf când a intrat în politică acum 17 ani, în timpul creării partidului său ‘Forza Italia’, Berlusconi era slăbit de mai multe luni de trei procese pentru corupţie, evaziune fiscală şi prostituţie de minore, scandaluri sexuale şi dispariţia treptată a majorităţii deţinute.

Dar el pleacă sub presiunea pieţelor şi a creşterii taxării ce ameninţă Italia cu asfixierea financiară. Temându-se de o contagiune ce face să tremure Europa şi planeta, ţara a fost plasată sub controlul FMI, Uniunii Europene şi al Băncii Centrale Europene.

Cu o cotă de popularitate scăzută la 22%, Berlusconi a pierdut majoritatea absolută marţi în Camera Deputaţilor.

Totul s-a jucat pentru câteva ore la Quirinale, unde Napolitano a cerut forţelor politice ‘să acţioneze în mod responsabil’. ‘Grava criză financiară şi economică, internă şi internaţională reprezintă o provocare pentru coeziunea sociala a ţării noastre’, a declarat el, în timpul dimineţii.

Un comunicat al preşedinţiei italiene a confirmat că duminică dimineaţă vor începe consultările pentru formarea unui nou guvern de tranziţie. Foşti şefi de stat, preşedinţii celor două Camere şi exponenţii principalelor partide politice sunt aşteptaţi la Palatul Quirinale. Intenţia preşedintelui Napolitano este aceea de a accelera restabilirea echilibrului politic pentru a recupera credibilitatea în faţa pieţelor de afaceri şi a partenerilor europeni.

Din acelaşi motiv, biroul preşedinţiei a promulgat la numai două ore de la aprobarea în Parlament, legea menită să stabilizeze situaţia economică a Italiei.
SURSA: Agerpres