Pentru pastrarea fotoliilor de membri ai CA, mult rivnite de cei care au ivatat cum sa administreze averea a milioane de actionari, s-a muncit cu truda. Batalia pentru SIF este mare, uneori disputele itre cei interesati sa aiba un cuvint de spus i AGA avind loc i instanta.
SIF Transilvania isi pregateste adunarea generala programata pentru vineri, 6 aprilie a.c. Membrii Consiliului de administratie isi pregatesc terenul pentru a nu scapa din mina felia de tort ce le-a fost oferita din averea statului, i urma cu noua ani, cu titlu gratuit. Ei sunt acuzati ca icearca, prin tactici nepermise de lege si prin icalcarea unei sentinte judecatoresti, sa vicieze voturile ce vor fi exprimate i AGA.
in ianuarie anul acesta, la capatul unui proces care reclama modul de organizare a adunarii generale din anul 2000, Curtea de Apel de pe linga Tribunalul Brasov a emis o sentinta prin care mai multe articole din statutul SIF devin nule. Votul prin corespondenta nu mai este permis si nici mandatarea cu procura speciala, al carei model si conditii de prezentare sunt stabilite de Consiliul de administratie al SIF. Practica de mandatare nu este interzisa, isa procura trebuie sa respecte formularul din Regulamentul nr. 8/1996.
Hotarirea instantei de judecata, emisa i urma actiunii intentate impotriva SIF de actionarul Dan Paul, este executorie si definitiva. SIF a facut recurs la Curtea Suprema de Justitie, isa, pina la terminarea procesului, sentinta Curtii de Apel este aplicabila. Cu toate acestea, SIF Transilvania nu s-a conformat acestui act.
Mihai Fercala, presedintele SIF Transilvania, afirma ca procura transmisa prin posta actionarilor a respectat itocmai modelul CNVM. Dar omite un amanunt. Reprezentantii SIF au iesit din tipare, completind numele persoanei ce urmeaza sa fie mandatata i AGA pentru a exprima, i locul actionarilor mandatanti, votul asupra problemelor prezente pe ordinea de zi a sedintei. Actionari care au dorit sa-si pastreze anonimatul ne-au declarat ca aceasta este o icercare de viciere a voturilor exprimate i AGA.
Procura are iscrisa i stinga, sus, apelul SIF: „Procura speciala solicitata de CA al SIF Transilvania SA”, iar i textul scrisorii care o isoteste, apare sub titlul „Atentie”, urmatoarea formulare: „Pentru a va asigura primirea dividendelor pe anul 2000, va rugam a confirma adresa, a semna un exemplar din procura si a-l remite i plicul mic la SIF Transilvania”. Fireste, este imposibil de crezut ca poate fi organizata o AGA cu participarea a milioane de actionari. Dar practica folosita de SIF, bagindu-ti pe git persoana agreata de reprezentantii acestuia (altfel cum s-ar explica aparitia numelui celui mandatat i textul procurii?), arata cit de mare este dorinta de a se tine agatati de scaunele ce se ialta pe o masa de mii de miliarde de lei.
Din comoditate sau pur si simplu dintr-un simt al conformarii la cerinta SIF, oamenii vor semna procura iaintata de Consiliul de administratie. Multora nu le pasa de deciziile care se iau i AGA, multumindu-se cu citeva sute de mii de lei pe care le primesc ca dividende. Dar daca asa stau lucrurile, atunci este nedrept ca voturile acestora sa-i sprijine pe cei care-si propun sa se foloseasca de ignoranti. Iar cei putini, care vor si pot sa se implice i activitatea de decizie a societatii, vor fi impiedicati sa faca acest lucru, de aglomerarea de voturi exprimate i favoarea celor ce detin puterea i SIF. De altfel, Mihai Fercala afirma ferm ca el va fi i fruntea SIF Transilvania si dupa alegerile din aceasta saptamina. Recunoaste, i plus, ca i jurul sau sunt concentrate persoane care detin, impreuna, un procent semnificativ de actiuni din capitalul social al SIF. De asemenea, nu face nici un secret din faptul ca membri ai familiei sale sunt actionari la SIF Transilvania.
Procurile nu sunt singurele instrumente de manevra aruncate de CA al SIF i rindul milioanelor de actionari. La un numar de aproape 20 de societati comerciale, SIF Transilvania este actionar majoritar. Reprezentanti ai SIF – presedintele SIF Mihai Fercala si doi directori, Floriean Firu, Traian Cautus si Ioan Pascanu – sunt prezenti i structurile de conducere ale acestor societati. Aceleasi societati detin si ele actiuni la SIF, fapt controversat i rindul celorlalti actionari. Ei afirma ca au fost icalcate prevederi ale Legii nr. 31/1990, care interzice dobindirea propriilor actiuni fara aprobarea AGA. Or, AGA nu a dispus o decizie i acest sens. in plus, Regulamentul CNVM nr. 9/1996 blocheaza accesul oricarei entitati juridice controlate de un fond deschis de investitii la actiunile acestui fond. Fercala se declara un adept al concentrarilor de actiuni itr-o singura mina. Mai mult, el declara ca va icerca sa organizeze o adunare generala extraordinara, pentru a supune la vot modificarea actelor constitutive ale societatii. Majorarea procentului de actiuni pe care il poate detine i prezent un actionar SIF, de la 0,1% la 5%, este prima vizata.