Raiffeisen Asset Management a anunţat că fondul de investiţii Raiffeisen Euro Plus a atras plasamente record de 37 de milioane de euro  în luna noiembrie, ajungând să administreze 50 de milioane de euro în doar şase săptămâni de la lansare.

Fondul plasează banii investitorilor în instrumente purtătoare de dobândă denominate în euro. 

„Interesul clienţilor este firesc, ţinând seama de faptul că în Romania, tradiţional, există un interes pentru economisirea în EUR, aproximativ 40% din sumele deţinute de persoanele fizice în sistemul bancar fiind plasamente în valută, fără ca acest comportament să fie influenţat semnificativ de evoluţia cursului valutar”, a declarat, într-un comunicat, Mihail Ion, preşedintele Raiffeisen Asset Management.

Fondul are, în prezent, 1500 de clienţi, din care 70% persoane fizice. Totuşi, este vorba de oameni cu venituri peste medie, valoarea medie plasată de fiecare investitor fiind de 22.000 de euro, în condiţiile în care, la finele lui septembrie, valoarea medie a unui depozit în sistemul bancar este de 5.660 de lei (1.330 de euro) în cazul persoanelor fizice.

Cine a cumpărat titlurile de stat

Peste 50% din activele fondului sunt plasate în certificate de trezorerie şi obligaţiuni de stat în valută,  inclusiv în ultimele două emisiuni lansate de Ministerul Finanţelor în luna noiembrie 2009. 

SAI Raiffeisen Asset Management S.A. este a doua societate de administrare a investiţiilor din România dupa total active, cu o cotă de piaţă de 24.5% la finele lui octombrie şi având, în administrare active de 935 milioane de lei.