Vaccinarea împotriva COVID-19 nu elimină total şansa de a deveni purtător, de a transmite virusul şi chiar de a face forme ale bolii. Din fericire, acestea nu vor fi grave.

Studiul realizat în urma colaborării dintre ZOE, o companie din domeniul ştiinţelor sănătăţii, şi Universitatea britanică King’s College din Londra, indică faptul că există simptome diferite între persoanele purtătoare de COVID care sunt vaccinate şi cele care nu sunt vaccinate, transmite Le Vif.

Peste patru milioane de persoane din întrega lume utilizează aplicaţia ZOE “COVID Symptom Study-app”, ceea ce face din studiu “cel mai mare studiu în desfăşurare în lume privind COVID-19”, potrivit ZOE.

Coronavirusul pare să evolueze în permanenţă. Apariţia variantei Delta aducea simptome diferite faţă de cele repertoriate în mod clasic. Se pare acum că există o diferenţă între simptomele semnalate de persoanele vaccinate şi cele nevaccinate.

Tusea şi febra, înlocuite acum de strănut

Potrivit studiului, la persoanele nevaccinate, cele cinci simptome cele mai curente sunt durerea de cap, durerea de gât, scurgerile nazale, febra şi tusea persistentă. Acestea corespund variantei Delta, de acum majoritară în Europa.

Pentru persoanele vaccinate, studiul distinge simptomele după injectarea unei doze sau a două doze.

La cei care au primit o doză de vaccin, simptomele cele mai curente sunt durerile de cap, o scurgere nazala. dureri de gât, strănut şi o tuse persistentă.

“Nu numai ordinea este diferită, dar febra nu mai este în top cinci şi a fost înlocuită de un nou simptom: strănutul”, notează De Morgen, care analizează rezultatele cercetărilor.

Cei care au fost complet vaccinaţi (două doze sau o doză pentru Johnson & Johnson) semnalează dureri de cap, scurgere nazală, strănut, dureri de gât şi o pierdere a mirosului ca simptomele cele mai curente.

Dacă sunteţi vaccinat şi începeţi brusc să strănutaţi mult, testaţi-vă de COVID!

“De astă dată nu numai febra, dar şi tusea persistentă au dispărut de pe listă. Pierderea mirosului – un simptom al tulpinii originare a coronavirusului – îşi face din nou apariţia. Strănutul este şi aici un nou simptom”, rezumă De Morgen.

“Dacă aţi fost vaccinaţi şi începeţi brusc să strănutaţi mult fără motiv aparent, este preferabil să faceţi un test de coronavirus. (…) Strănutul este unul din principalii vectori de răspândire a virusului”, afirmă cercetătorii.

Aceştia mai spun că pacienţii vaccinaţi prezintă mai puţine simptome (grave) şi se vindecă mai repede. În Belgia, nu există practic nicio persoană vaccinată internată în spital. Potrivit epidemiologului Boudewijn Catry (Sciensano), numai 2,3% dintre pacienţii care erau în spital între 15 februarie şi 28 iunie erau complet vaccinaţi: “Peste 97% dintre persoanele spitalizate nu au fost vaccinate sau nu au primit decât o singură doză de vaccin”.

Sursă foto: Dreamstime