Persoanele vaccinate, vulnerabile în fața noilor tulpini. Pot dezvolta simptome specifice bolii

În acest context, medicul Radu Ţincu a punctat că persoanele vaccinate care s-au infectat pot dezvolta simptome specifice bolii, deoarece noile variante virale sunt mai agresive din punct de vedere al rezistenței la anticorpi.

„Faptul că noile variante virale sunt mai agresive din punct de vedere al rezistenței la anticorpi, știm asta, adică nu mai avem aceeași eficiență a vaccinului așa cum a fost dezvoltat pentru variantele inițiale când a apărut coronavirusul. Din această perspectivă, este clar că în următoarea perioadă vom asista la pacienți care, chiar dacă sunt vaccinați, este posibil să dezvolte forme care să fie simptomatice de COVID-19 cu variantele Delta”, a declarat medicul la B1 TV.

Medicul a reacționat la informațiile transmise de specialiștii americani

De asemenea, acesta a reacționat și după ce Centrul american pentru prevenirea și controlul bolilor a recomandat testarea persoanelor vaccinate în cazul expunerii la virus, chiar dacă acestea sunt asimptomatice.

„În primul rând, această testare de care spui ar trebui să țină cont de incidența de circulație a bolii în comunitate. Este clar că dacă avem o incidență scăzută asta înseamnă că virusul nu circulă și n-are rost să testezi și vaccinații pentru că, oricât de mult am vrea să credem că un vaccinat este identic cu un nevaccinat, lucrul acesta nu se întâmplă.

De ce? Din două motive – un vaccinat nu va dezvolta forme severe de COVID-19 chiar și cu variantele noi, cu Delta, și în al doilea rând trebuie să ne gândim când devine o persoană infectată contagioasă pentru ceilalți”, a completat medicul Radu Țincu.

Sursa foto: INQUAM Photos, George Călin