Shakira riscă să stea opt ani în spatele gratiilor

Presa din Spania a scos la iveală o serie de motive, bazate pe documente și mărturii, care demonstrează că Shakira a locuit în Barcelona între 2012 și 2014, nu în Bahamas, așa cum susține ea.

Equipo de investigación” (un program de televiziune din Spania) a oferit noi detalii despre acuzațiile de fraudă fiscală care i se aduc Shakirei. Procuratura care se ocupă de acest caz cere opt ani de închisoare și o amendă de până la 23 de milioane de euro pentru celebra cântăreață, pentru că ar fi încercat să dribleze plata taxelor în Spania.

Din 2012 până în 2014, Shakira nu a depus nicio declarație de impozit, deoarece a spus că domiciliul ei fiscal se afla în Bahamas încă din 2007, din cauza fiscalității reduse de acolo. Cu toate acestea, ar exista o serie de indicii care demonstrează că Shakira se afla în Barcelona în acea perioadă.

„Autoritățile fiscale investighează această persoană deoarece există indicii că a stat pe teritoriul spaniol mai mult de 183 de zile în anul calendaristic, care este principala modalitate de a considera că o persoană este rezidentă pe teritoriul spaniol”, a explicat, recent, Javier Hurtado, director general al Fiscului din Spania.

Indiciile au fost trânse de jurnaliștii și paparazii. Fotografiile făcute de ei sunt probă în clarificarea acuzației care i se aduce Shakirei. „Inspectorii se folosesc de fotografiile surprinse pentru a o localiza pe cântăreață în Spania”, scrie presa iberică.

Shakira s-a făcut vinovată de neglijență fiscală timp de 697 de zile

În prezent, autoritățile spaniole susține că au dovezi care demonstrează că Shakira ar stat în casa lui Gerard Pique din Barcelona din 2010, după ce s-a terminat Campionatul Mondial din Africa de Sud.

Un fost angajat al Shakirei a spus că el și soția sa au locuit în acel apartament din Barcelona între 2010 și 2012. Această persoană a dat-o în judecată pe Shakira pentru că ar fi refuzat să îi facă un contract de muncă. Plângerea sa este o altă dovadă importantă care indică faptul că reședința obișnuită a celebrei cântăreței nu a fost Bahamas, așa cum spunea ea.

O altă suspiciune a Fiscului din Spania a fost stârnită de locurile frecventate de vedeta columbiană în Barcelona în perioada investigată. Jordi Ripoll, hair-stylist-ul vedetei, ar fi o altă piesă importantă în acest caz.

„Inspectorii fiscali au început să urmărească viața Shakirei în Barcelona și au monitorizat vizitele săptămânale la hair-stylist”, a spus jurnalista Silvia Taulés, relatează Vanitatis.

Vizitele Shakirei la saloane de înfrumusețare și la sălile de sport au fost un alt indiciu esențial pentru ca autoritățile fiscale să dovedească faptul că aceasta s-a aflat în Barcelona în acei ani. Un total de 500 de plăți cu carduri bancare atestă această prezență, cele mai multe dintre ele către restaurante.

„A venit aici de mai multe ori în 2012, 2013 și 2014. Este o tipă care zâmbea mereu și făcea poze cu clienți”, a mărturisit un chelner spaniol.

Sosirea părinților ei la Barcelona, între sfârșitul anului 2012 și începutul anului 2013, este un alt aspect urmărit de autoritățile spaniole.

„Dacă ai casa ta, ai familia ta, atunci bineînțeles că ai rădăcini aici. Această idee este cea care stă la baza întregii investigații”, a subliniat Hurtado.

Toate aceste detalii indică faptul că Shakira s-a făcut vinovată de neglijență fiscală timp de 697 de zile, potrivit autorităților spaniole.

Ce spun avocații Shakirei?

Avocații Shakirei consideră că imaginea ei este prejudiciată întrucât ea „a dat întotdeauna dovadă de o atitudine impecabilă și a plătit 17,2 milioane de euro, sumă pe care a fost obligată să o plătească de către Agenția Fiscală”, iar toată acuzațiile nu stau în picioare.

„Aceasta este cea mai clară fraudă fiscală pe care am văzut-o vreodată. Shakira a negat că a locuit în Spania, când există dovezi copleșitoare în acest sens. Cântăreața a plătit o sumă semnificativă către autoritățile fiscale și a plătit dobânzi pentru plățile întârziate.

Ea a făcut aceste plăți, după ce a început inspecția. Acest lucru nu împiedică impunerea de sancțiuni și, prin urmare, o condamnare”, a precizat președintele Fiscului din Spania.