Shakira, la al doilea proces în Spania

Cântăreaţa pop Shakira riscă un al doilea proces în Spania. Vedeta columbiană a fost acuzată că ar datora autorităţilor fiscale spaniole aproape 6,7 milioane de euro, informează DPA.

Shakira a declarat că este nevinovată. Ea susține că a achitat toate taxele pentru neplata cărora a fost acuzată.
Procurorul public din Spania a cerut pentru acel proces o pedeapsă de închisoare de opt ani şi două luni. În plus, starul muzicii are de achitat şi o amendă de 23,8 milioane de euro.

Shakira a susținut de fiecare dată că este nevinovată. Ea a negat toate acuzaţiile care i-au fost aduse în primul proces. Vedeta a declarat de fiecare dată că ea nu trebuia să plătească taxe în Spania, ci în Bahamas în 2012, 2013 şi 2014. Acestea sunt perioadele pentru care este acuzată că nu și-a achitat dările. Totuşi, ea a anunţat că a plătit între timp toate taxele, plus dobânzile aferente.

În iulie 2022, ea a respins un acord cu procurorii din Spania, unde a locuit – cu mai multe pauze – alături de fostul ei partener de viaţă, ex-căpitanul lui FC Barcelona, Gerard Pique. Cei doi s-au despărţit între timp, iar Shakira s-a mutat la Miami alături de cei doi fii ai lor.

A fost acuzată imediat după despărțirea de Piquet

În iulie, anul trecut, imediat după despărțirea de fostul fotbalist Gerard Pique, Shakira a fost acuzată pentru prima dată. Ea și-a susţinut nevinovăţia și a refuzat să încheie un acord cu Parchetul spaniol.

Potrivit avocaţilor săi, posibilitatea de a ajunge la un acord rămânea valabilă. Până la deschiderea procesului la un tribunal din Barcelona.

„Absolut sigură de nevinovăţia ei” (…) Shakira nu acceptă un acord” cu acuzarea şi „decide să continue” procedura până la proces, au declarat avocaţii ei într-un comunicat, afirmând că vedeta este „încrezătoare că justiţia îi va da dreptate”.

Denunţând o încălcare totală a drepturilor sale şi metode abuzive din partea acuzării, Shakira a afirmat că se încăpăţânează să ceară banii strânşi în timpul turneelor sale internaţionale şi a (emisiunii) „The Voice”, la care a jurizat în Statele Unite. În acea perioadă, Shakira nu era încă rezident în Spania.

Shakira susţine că a plătit deja 17,2 milioane de euro autorităţilor fiscale spaniole şi că, prin urmare, nu are „nicio datorie la Fisc de mulţi ani”.

Procuratura o acuză pe interpreta hiturilor „Hips don’t lie”, „Waka Waka” sau „Loca” de o evaziune fiscală de 14,5 milioane de euro pentru anii 2012, 2013 şi 2014.