Modul în care îţi organizezi garderoba te poate ajuta să te îmbraci mai bine, dar şi să scuteşti timp preţios. Atunci când toate hainele sunt aşezate la locul lor şi alese în funcţie de nevoile tale, nu vei mai pierde zeci de minute cu gândul la ce ţinută să alcătuieşti.

Iată câteva sfaturi simple pentru organizarea garderobei pas cu pas:

Stabileşte unde vei amenaja dressing-ul

Ca să te bucuri de o garderobă organizată şi ordonată, ai nevoie de un spaţiu adecvat. De aceea, este bine să începi cu alegerea locului potrivit. Dacă ai la dispoziţie o cameră liberă, poate chiar o debara sau un hol mic, aceasta poate deveni noul tău spaţiu pentru dressing.

Desigur, mai rămâne şi varianta unui dulap în dormitor sau pe hol. Important este să alegi un spaţiu potrivit, fie că este un dulap sau o cameră.

Renunţă la hainele pe care nu le mai porţi

Organizarea garderobei nu se poate face corect dacă ai dulapul ticsit de haine pe care nu le mai porţi sau nu le-ai purtat niciodată. Astfel, scoate toate hainele pe care le ai deja şi aşează-le pe pat, pe canapea sau într-un loc unde le poţi observa uşor.

Alege piesele pe care nu le mai porţi, care nu ţi se mai potrivesc sau pe care nu le-ai îmbrăcat niciodată şi donează-le. Poţi dona haine foarte uşor în ziua de astăzi. Se organizează campanii foarte des, uneori chiar în magazinele mari din mall, mai ales în perioada Sărbătorilor.

Dacă ai haine deteriorate, rupte sau cu pete pe care nu le mai poţi scoate, atunci cea mai bună soluţie este să le arunci.

Descoperă ce ţi se potriveşte

Cea mai reuşită garderobă este aceea care se mulează perfect pe nevoile tale. Este esenţial să descoperi ce haine ţi se potrivesc, în ce te simţi confortabil şi ce anume te reprezintă. Atunci vei alege mai uşor piesele vestimentare, fie că le achiziţionezi, fie că le alegi din dulap, pentru a le combina între ele.

Cea mai bună soluţie pentru a descoperi ce ţi se potriveşte este să probezi cât mai multe haine. Soluţia shopping-ului online păstreaz-o pentru momentele în care achiziţionezi haine ce ştii deja că sunt adecvate stilului tău.

Nu pune accent pe cantitate

Nu ai nevoie de sute de haine pentru o garderobă impecabilă, ci ai nevoie de piese de calitate, care ţi se potrivesc. Chiar dacă pare un clişeu, calitatea este mult mai importantă decât numărul de haine pe care-l ai în dulap.

Poţi avea o garderobă perfectă cu doar 30-40 de piese, dacă acele haine sunt calitative, se asortează uşor între ele şi sunt potrivite pentru toate activităţile pe care le desfăşori.

Alege materiale calitative

Când vine vorba de haine, materialul este foarte important. Încearcă să achiziţionezi piese din materiale calitative, care să reziste bine în timp. Optează pentru fibre naturale, precum bumbacul, inul sau lâna ori de câte ori poţi.

Spre exemplu, două sau trei pulovere de calitate din caşmir sau lână sunt o alegere mult mai bună comparativ cu 10-15 pulovere din materiale sintetice, care se degradează rapid, după doar câteva spălări.

Optează pentru piese clasice

O garderobă completă se poate realiza uşor atunci când alegi piese clasice. Acestea se asortează uşor, nu se demodează repede şi se pot purta la diverse ocazii.

Un bun exemplu îl reprezintă blugii din denim albastru, cămăşile din bumbac sau satin, tricourile cu decolteu rotund sau în V, dar şi botinele de damă din piele sau balerinii.

Ţine cont de activităţile de zi cu zi

Atunci când îţi alegi hainele, contează că acestea să îţi vină bine, dar şi să se potrivească stilului tău de viaţă. Dacă nu mergi la birou, nu vei avea nevoie de o garderobă plină de haine office, iar dacă nu faci sport, nu trebuie să investeşti masiv în echipamente pentru această activitate.

Tine întotdeauna cont de stilul tău de viaţă atunci când îţi organizezi garderoba.

Cauta încălţămintea de damă adecvată

Garderoba nu include doar haine, ci şi încălţăminte. Optează pentru încălţăminte de damă adecvată nevoilor tale. De obicei, piesele clasice alese în funcţie de sezon sunt o opţiune cu care nu poţi da greş. Pentru vară, alege balerini şi sandale, iar pentru iarnă, ghete de zăpadă, botine de damă sau cizme de călărie.

Botinele pentru damă sunt o piesă versatilă, pe care o poţi integra în diverse tipuri de ţinute. Poţi asorta botinele de damă cu blugi, rochii, pantaloni de stofă sau fuste mini.

Găseşte-ţi inspiraţia în sfaturile de mai sus pentru a-ţi organiza garderoba în funcţie de spaţiul de care dispui, de stilul vestimentar şi de activităţile pe care le desfăşori cel mai des.