În ultimii trei ani, capacitatea de cazare pe litoralul românesc a crescut cu aproximativ 25%, la absolut toate categoriile. Cele mai multe locuri nou-create au fost pe segmentul de trei stele, care a crescut de la 16.300 de locuri, în 2008, la peste 27.400, în prezent. În aceeași perioadă, capacitatea hotelurilor de o stea aproape s-a dublat (de la 3.500 la 6.240 de locuri), iar a celor de cinci stele este de aproape patru ori mai mare ca în urmă cu trei ani (de la 248 la 922 de locuri). „Sperăm ca stațiunile de la malul mării să arate decent sezonul acesta. Am început un proces de control, iar în primul trimestru al anului, în urma verificărilor, am dat 147 de amenzi cu o valoare totală de peste 1,4 milioane de lei, cea mai mare fiind în valoare de 50.000 de lei“, a declarat Paul Mărășoiu, șeful direcției de turism din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale și Turismului (MDRT). Potrivit acestuia, o singură unitate din județul Constanța a fost închisă în urma verificărilor.
Unul dintre cele mai apreciate hoteluri de pe litoral, Vega din Mamaia, clasificat la cinci stele, are tarife care pornesc de la 1.599 de lei, în extrasezon, și ajung la 2.662 lei de persoană, în plin sezon (cinci nopți de cazare cu mic dejun inclus). La Iaki, clasificat la patru stele, un turist va plăti pentru un sejur de cinci nopți între 1.244 și 1.776 lei. La hotelul Majestic de trei stele, tot din Mamaia, tariful pentru același sejur costă între 1.029 și 1.713 lei de persoană, în timp ce pentru cazare la două stele (hotel Aurora din Mamaia), turistul va plăti între 638 și 990 de lei. „Pe anumite zone și perioade, vom vedea o ieftinire a pachetelor turistice cu până la 10%.
În plin sezon, tarifele vor fi cu 3-5% mai mici decât anul trecut“, spune Corina Martin, președintele Asociației Naționale a Agențiilor de Turism (ANAT). Potrivit aces­teia, pe litoralul românesc, în 2011, sunt așteptați cu cel puțin 10% mai mulți turiști decât în 2010, când au fost 1,1 milioane de persoane care au cumpărat vacanțe prin intermediul agențiilor de turism. „Dacă vremea ține cu noi, vom vedea o creștere semnificativă a numărului de turiști. Din centralizările de până acum, românii au optat pentru hotelurile de trei și patru stele. Dacă ne luăm după rezervările făcute pentru 1 Mai, cei mai mulți au optat pentru Mamaia, restul stațiunilor fiind la mare distanță față de aceasta în ceea ce privește rezervările“, adaugă Martin. Anul trecut, în Constanța, erau scoase la vânzare 20 de hoteluri, de două ori mai puțin față de proprietățile aflate în prezent pe lista agențiilor imobiliare.
Hoteluri de vânzare în deschidere de sezon
„Avem în baza de date, la vânzare, zece hoteluri și pensiuni. La acestea se mai adaugă două din Sulina. Cel mai scump costă 2,3 milioane de euro și este situat în centrul stațiunii Mamaia, între Yaki și Rex, și este catalogat la vilă turistică de cinci stele“, spune Daniel Crainic, director de marketing al portalului imobiliare.ro. Imobilul are patru etaje, 20 de camere, iar construcția a fost finalizată în 2009. Cel mai ieftin hotel aflat la vânzare în județul Constanța este Steaua Dunării, din localitatea Topalu, aflat în stadiu de construcție „la roșu“, și costă 179.000 de euro. Sunt de vânzare și hotelul Royal din Eforie Nord (600.000 de euro + TVA), un hotel pensiune din Mamaia, la 1,2 milioane de euro + TVA, și un altul, la 800.000 de euro.