Capital vă prezintă cele mai bune soluţii de comunicare pentru acasă, într-o comparaţie între ofertele principalilor furnizori de pe piaţa românească. Întrebarea la care răspundem este dacă e mai convenabil să iei toate soluţiile de la un singur furnizor sau de la companii diferite?

Mai toată lumea are televiziune prin cablu sau chiar prin satelit, telefon fix, mobil sau conexiune la internet. Toate acestea ne fac viaţa şi comunicarea mai şoară, sau ne dau bătăi de cap, în funcţie de dispoziţia celor de la serviciul de relaţii cu clienţii. Dar, dacă trebuie să luăm ceva din vraful de hârtii şi dosare pentru a munci suplimentar, sau, pur şi simplu, ne place mai mult să lucrăm din fotoliul de acasă, suntem siguri că avem uneltele electronice potrivite?
Oferta operatorilor e diversă, în ceea ce priveşte posibilităţile de comunicare de acasă. Numai că e mai complicat de ales să apelezi la furnizori diferiţi, în funcţie de cele mai convenabile tarife; e uneori dificil pentru că nu toţi acoperă aceleaşi zone.
Cu excepţia Romtelecom. Care, deşi prezent aproape peste tot, deocamdată nu oferă şi servicii de televiziune, dar o va face anul viitor. Până atunci, există posibilitatea achiziţionării „la pachet“ a telefoniei cu minimum 300 de minute incluse şi a internetului, pentru 24 de euro pe lună, cel mai ieftin abonament, la care se adaugă TVA şi activarea serviciului de 25 euro. Modemul costă şi el ceva, între 39 şi 79 de euro, în funcţie de model. Soluţia este mai ieftină decât în cazul abonamentelor separate pentru telefon şi internet, care te duc la 29 de euro pe lună şi nici nu ai minute incluse la telefonie. Pentru televiziune, va trebui să apelez la un operator de cablu, preţurile abonametelor fiind între 20 şi 30 de lei pe lună. Sau, şi mai bine, la o televiziune prin satelit, care e chiar mai ieftină şi oferă mai multe canale. La DigiTV, pachetul complet e 24,6 lei, la Focus Sat plăteşti 20 de lei pentru 66 de canale, iar la Boom TV, dacă eşti maniac al micului ecran şi optezi pentru toate pachetele, plăteşti 25 de euro. În rest, oferta acestora e destul de complicată, dar poate fi configurată după cele mai diverse preferinţe.

Uneori, telefonie fără televiziune nu se poate

Dar dacă tot ai televiziune de la un operator, de ce să nu iei şi celelalte servicii tot de la acesta? E mai simplu să plăteşti o singură factură în loc de trei şi, aparent, e mai ieftin. La UPC, telefonia fixă oferă minute nelimitate în reţea, gratis, iar abonamentul e de 9 lei, convorbirile în alte reţele fiind taxate cu 0,07 lei pe minut sau 0,14 lei seara, pentru convorbirile interjudeţene şi cu 0,4 lei dacă suni pe mobil. Internetul cel mai ieftin costă 45 de lei la o viteză de download de 512 kbps, iar cel mai scump, 95 de lei la viteza de 1.536 de kbps.
La RCS-RDS, ai cel mai ieftin serviciu de telefonie pentru 3 euro pe lună, cu 500 de minute în reţea şi 50 de minute pentru sunat în reţeaua Romtelecom. La depăşirea minutelor incluse, plăteşti 0,01 euro în reţea, 0,02 euro pentru apel către Romtelecom şi 0,035 euro pentru apeluri interjudeţene în reţeaua Romtelecom, 0,02 euro în alte reţele fixe şi 0,09 euro pe mobil. Cel mai ieftin internet prin cablu de la RDS costă 9 dolari pe lună pentru o viteză maximă de 512 kbps şi primeşti „la pachet“ şi serviciul de telefonie amintit mai sus. Pentru 19 dolari, viteza creşte la 1.024 kbps, numărul de minute în reţea la 2.000, iar pentru apeluri în reţeaua Romtelecom, ai 200 de minute lunar.
În concluzie, cea mai ieftină soluţie nu e şi disponibilă, pentru că fie operatorii împachetează mai avantajos servicile dacă iei totul la un loc, fie că, pur şi simplu, condiţionează unele servicii de achiziţionarea altora. Din ce e disponibil, ar fi de ales telefonie de la RCS, Focus Sat ca furnizor de TV şi o reţea de cartier, ca furnizor internet. Dar nu uitaţi de promoţii. În luna următoare, operatorii se vor înghesui care mai de care cu pachete şi tarife speciale la fiecare din cele trei servicii. Romtelecom şi UPC au început deja. 

SOCOTEALA DE ACASĂ NU SE POTRIVEŞTE CU CEA DIN PIAŢĂ

IEFTIN Combinaţia ideală e să iei serviciile de la furnizori diferiţi, în funcţie de cele mai mici tarife oferite de fiecare. Dar e aproape imposibil, deoarece serviciile mai ieftine sunt condiţionate de achiziţionarea unui alt serviciu de la acelaşi operator. Rămâne varianta reţea de cartier+satelit +telefonie alternativă.
BUN Cum alegerea celui mai mic preţ e dificilă, soluţia optimă, pentru a scăpa de bătăile de cap cauzate de comparaţia a prea multor oferte, e să apelezi la un furnizor pentru toate cele trei servicii, TV, internet şi telefon fix. Tarifele şi abonamentele sunt aproape similare.